MERKEL ZABRINUTA: ‘Gradnja židovskih naselja potkopava rješenje o dvije države’

FaH

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak da je zabrinuta izraelskom izgradnjom naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što po njenim riječima potkopava napredak u postizanju rješenja s dvije države između Izraela i Palestinaca.

Izrael gradi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, koje je zaposjeo u ratu 1967. i drži ih pod okupacijom skoro 50 godina, na području na kojem Palestinci žele ostvariti svoju državu i prijestolnicu.

“Kao i ranije, ne vidim nikakvu razumnu alternativu cilju postizanja rješenja s dvije države”, kazala je njemačka kancelarka uoči razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Berlinu.

“I izraelski i palestinski narod imaju pravo živjeti u miru i sigurnosti i niti jedna druga opcija ne može to doista i ostvariti”, kazala je Merkel.

Komentari njemačke kancelarske u suprotnosti su s nedavnim opaskama američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izrazio određene rezerve vezano uz rješenje o dvije države. Američki predsjednik pozvao je nedavno u posjet palestinskog čelnika Mahmouda Abbasa.

Njemačka kancelarka kazala je da izgradnja naselja predstavlja “prepreku rješenju sukoba” te je istaknula da je “vrlo zabrinuta razvojem događaja na Zapadnoj obali, koji vodi rušenju temelja za rješenje o dvije države”.

Njemačka i izraelska vlada trebale su se sastati u svibnju, no susret dviju vlada je odgođen zbog rastužih frustracija Berlina zbog aktivnosti na izgradnji židovskih naselja na okupiranoj zapadnoj obali.

Komentiraj