MERKEL ‘Vrijedno je boriti se za jaču Europu’

Maurizio Gambarini/dpa

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu kako je britanska odluka da napusti Europsku uniju te izbor novog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona promijenio njezino stajalište prema europskom bloku te kako je doista vrijedno boriti se za jaču Europu.

Govoreći na predizbornom skupu Kršćansko-demokratske unije (CDU) u istočnonjemačkom gradu Zingstu, njemačka kancelarka založila se za pojačanu borbu za jedinstvo EU najavivši da će zajedno s novim francuskim predsjednikom toj borbi dati nove impulse. Istaknula je svoju osobnu spremnost raditi na jačanju europske integracije kao sastavni dio svog programa bude li na parlamentarnim izborima u Njemačkoj u rujnu osvojila i četvrti mandat.

Nazvavši njemačko članstvo u Europskoj uniji jednom od najvažnijih izvora njemačke snage, Merkel je kazala kako su lanjska odluka o Brexitu te potom izbori u Nizozemskoj i Francuskoj, u kojima su proeuropske snage pobijedile populističke kandidate, promijenili njezin ugao gledanja na stvari.

„Posljednjih mjeseci je postalo jasno da Europa predstavlja više od birokracije i gospodarskih pravila“, rekla je Angela Merkel na skupu CDU-a u turističkom središtu na Baltičkom moru. „Kod mnogih, pa tako i kod mene, nešto se promijenilo kada smo vidjeli da Britanci žele izići, kada smo strepili zbog izbora u Francuskoj i Nizozemskoj“, rekla je Merkel.  I zato je uvidjela, kako je rekla, da se za Europu isplati boriti.

„Ta se borba ne smije prepustiti samo zastupnicima Europskog parlamenta“, rekla je njemačka kancelarka i predsjednica CDU-a.

Ona je istodobno priznala da EU nipošto nije savršena te da je Bruxelles ponekad previše birokratski nastrojen.

“No shvatili smo zadnjih nekoliko mjeseci da je Europa više od birokratske i gospodarske regulative, da Europa i zajednički život unutar Europske unije ima veze s ratom i mirom, da bi desetljeća mira uspostavljenog nakon 2. svjetskog rata bila potpuno nezamisliva bez Europske unije”, istaknula je Merkel čije su riječi dočekane pljeskom.

“Mnogi su ljudi u prošlosti uzimali Europsku uniju ‘zdravo za gotovo’, stvari poput slobode govora, slobode vjere i slobode kretanja”, kazala je Merkel koja je odrasla u komunističkoj bivšoj Istočnoj Njemačkoj.  “Toga još uvijek nema u mnogim dijelovima svijeta. I zato je vrijedno boriti se za Europu”, istaknula je.

Ona je istodobno objasnila kako je boljitak Europske unije i u njemačkom interesu.

„Ako ojača Europa, ojačat će i Njemačka“, zaključila je Merkel koja je posljednjih dana, zajedno s francuskim predsjednikom Macronom, dala impulse za reformu zone eura i za uvođenje zajedničkog ministra financija za ovo monetarno područje.

Prve korake u tom smjeru, kako je prije najavljeno, Njemačka i Francuska žele poduzeti zajednički nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj krajem rujna.

Komentiraj