Merkel upozorava: “Virus nije ni blizu kraja, ne možemo se vratiti u život kao prije koronavirusa”

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su neke države otišle predaleko u ublažavanju mjera protiv koronavirusa i upozorila da je zemlja još uvijek na početku svog izbijanja, a ne na kraju.

Govoreći pred parlamentom u četvrtak, rekla je ministrima da se “ne možemo vratiti životu onako kako je bilo prije koronavirusa” i upozorila da će zemlja morati dugo živjeti s virusom. ‘Na putu smo za dug put. Ne smijemo gubiti energiju prije nego što stignemo do kraja “, rekla je i dodala:” Bilo bi grozno da nas kazni opuštanje “, javlja Daily .

Merkel je govorila kako je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Njemačkoj prešao pet tisuća nakon što je prema najnovijim podacima umrlo 215 više ljudi.  Broj preminulih se popeo na  5.094.

Normalizacija ali pod nadzorom

Njemački ukupni broj zaraženih ovoga je tjedna ostao u velikoj mjeri ravnomjeran, čak i dok zemlja započinje ponovno otvaranje nebitnih trgovina i javnih prostora kako bi se pokušali riješiti strogog zatvaranja.

Dok je državni ministar zdravlja Jens Spahn izjavio da je koronavirus „pod kontrolom“, Merkel je prethodno upozorila da se podaci o infekciji moraju pomno pratiti u narednim tjednima. Ako postane očito da se virus opet brzo širi, morati ćete vratiti mjere zaključavanja, upozorila je.

U pokušaju da brojevi budu ravni, veliki gradovi uključujući Berlin su presudili da će biti obvezno nositi maske za lice u javnom prijevozu

Berlinska lokalna uprava odlučila je u utorak da će stanovnici Berlina od 27. travnja na javnom prijevozu morati nositi maske za lice. Lokalni mediji također su priopćili kako će Senat snažno preporučiti nošenje maski u trgovinama, ali to neće biti obveza. Nošene maske za lice ne moraju biti medicinsko pitanje. Također će biti prihvatljivo nositi druge odjevne predmete, poput šalova, sve dok su pokriveni i nos i usta.

Njemačka je počela ponovno otvarati trgovine i javne prostore, ali strahovi od drugog vala slučajeva koronavirusa prisilili su službenike da preporuče da se upotreba maski za lice širi.

Škole će se također djelomično ponovo otvoriti u narednim tjednima. 

Komentiraj