Merkel uoči summita G20 kritizirala Trumpa

Bernd von Jutrczenka/dpa

Njemačka kancelarka Angela Merkel otvoreno je u četvrtak u Berlinu kritizirala američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog napuštanja Pariškog klimatskog sporazuma i objasnila kako se oko ovog sporazuma neće pregovarati ni na summitu G20 sljedećeg tjedna u Hamburgu.

„Povratka nema kad je u pitanju Pariški klimatski sporazum a isto tako se o ovom dokumentu ne može pregovarati“, rekla je Angela Merkel u četvrtak u Bundestagu tijekom obraćanja zastupnicima povodom predstojećeg summita G20 koji se krajem sljedećeg tjedna održava u Hamburgu.

Ona je za G20 najavila „samopouzdani“ nastup Europljana kad je u pitanju zaštita klimatskih ciljeva i obrana principa slobodne trgovine oko čega se očekuje otvoreni sukob s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

„Neslaganje s Washingtonom je očito. I bilo bi nepošteno ako bi taj sukob pokušavali sakriti i pogurati pod tepih. Ja to u svakom slučaju neću učiniti“, rekla je Merkel.

Ona je najavila da će s čelnicima vodećih svjetskih sila u Hamburgu pokušati pronaći rješenja za globalne izazove.
„Samo zajednički možemo savladati te probleme. Nacionalna rješenja to ne mogu riješiti“, rekla je Merkel i dodala kako je „uvjerena u to“ da izolacijska politika „nije rješenje“.

Ona je na kraju na prosvjednike, koji se već tjednima okupljaju u Hamburgu, apelirala da „prosvjeduju mirnim sredstvima“.

Predstavnici oporbe zatražili su od kancelarke da u se Hamburgu „oštro suprotstavi“ Donaldu Trumpu po pitanju zaštite klime.

U četvrtak poslijepodne Angela Merkel se u Berlinu sastaje s čelnicima europskih država koje sudjeluju u radu summita G20.

Komentiraj