Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa

Merkel u Argentini o mogućem trgovinskom sporazumu EU-Mercosur

Europska unija treba napraviti kompromis ako želi postići dogovor s južnoameričkim trgovinskim savezom Mercosurom, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak nakon susreta s argentinskim predsjednikom Mauricijom Macrijem.

Merkel je naglasila kako njemačka poljoprivreda ima drugačije interese, no da je Njemačka podržala inicijativu Argentine da se dogovor s EU-om postigne brzo. Dodala je da je već postignut “veliki napredak”.

“Pregovaranje o sporazumu o slobodnoj trgovini uvijek je teška tema, a Njemačka nije uvijek lagan partner”, istaknula je njemačka kancelarka.

“Ako postoji volja za potpisivanje takvog sporazuma … onda i mi moramo raditi kompromise”, naglasila je Merkel.

Argentinska ministrica vanjskih poslova Susana Malcorra i veleposlanik EU-a u Brazilu Joao Cravinho su u ponedjeljak predložili 2017. kao rok za postizanje sporazuma.

Malcorra smatra kako je povlačenje SAD-a iz trgovinskih pregovora otvorilo prostor za EU da postane jak igrač u multilateralnim dogovorima između regija.

Mercosur je trgovinski savez osnovan devedesetih godina čiji je cilj promicanje slobodne trgovine i kretnje ljudi i dobara. Njegove punopravne članice su Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj i Venezuela, sa savezom surađuju Bolivija, Čile, Peru, Kolumbija, Ekvador i Surinam, a Novi Zeland  i Meksiko su promatrači.

Komentiraj