Photo: Kay Nietfeld/dpa

Merkel stranačke čelnike pozvala na kompromis

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je pozvala stranačke čelnike koji pregovaraju o tročlanoj koalicijskoj vladi da pokažu više želje za kompromisom.

Potpora njezinu konzervativnom bloku na najnižoj je razini u posljednjih više od šest godina. Konzervativci nastoje sklopiti savez sa Slobodnom demokratskom strankom (FDP) i lijevo orijentiranim Zelenima.

Unatoč trotjednim pregovorima, među potencijalnim partnerima još uvijek postoji niz razlika koje treba prevladati, poput pitanja o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša, energetici, prijevozu, imigranatima i politici eurozone.

U govoru održanom prije sastanka na kojemu su stranački čelnici trebali govoriti o dosad postignutom napretku i o prevladavanju nesuglasica, Merkel je kazala da su sve stranke najprije razmijenile vlastita stajališta, a potom konsolidirale različite pristupe iznijevši međusobne razlike.

“U ovoj trećoj fazi, zadaća nam je pronaći kompromisna rješenja”, rekla je Merkel, dodavši da je pred svima još puno posla. “No smatram da se uz pomoć dobre volje rješenja mogu pronaći”, rekla je kancelarka.

Komentiraj