MERKEL “Sporazum EU-Turska ne funkcionira kako treba”

epa

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je rekla da sporazum između Europske unije i Turske o zaustavljanju valova migranata ne funkcionira, te je kritizirala grčki pravosudni sustav zbog nedovoljnih deportacija.

EU i Turska su 2016. sklopile sporazum, nakon što je godinu ranije na grčke obale stiglo milijun izbjeglica i migranata s Bliskog istoka i iz Afrike.

U sklopu dogovora svi oni koji su prešli u Grčku iz Turske, a nemaju uvjete za azil, morali bi biti poslani nazad, a za svakog sirijskog izbjeglicu koji je vraćen u Tursku s grčkih otoka jedan će biti smješten u EU.

“Nažalost to ne funkcionira kako treba”, kazala je Merkel u odgovoru na pitanja studenata u Njemačkoj školi u Ateni, dodajući da je upravo zbog toga situacija na grčkim otocima “pod pritiskom”.

Upravljanje migrantskom krizom unijelo je razdor u 28-članu Uniju. Mediteranske države nose se s najvećim teretom migracija i često se osjećaju bespomoćne, bogatije sjeverne države se žale kako ljudi stižu na njihov teritorij bez provjere, a istočne članice odbijaju prihvatiti migrante.

“Grčki pravosudni sustav je veoma kompliciran, a vraćanje migranata zbog nečega ne funkcionira”, kazala je njemačka kancelarka studentima.

“Svi znaju da kad stignete na grčki otok možete doći i na kopno, a kad stignete na kopno tada nekako možete doći i u Njemačku, Švedsku, Austriju ili negdje drugdje”.

Merkel je u petak zaključila svoj dvodnevni posjet Ateni gdje se susrela s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, a otkrila je da je i s njim razgovarala o tim pitanjima.

“Ima mnogo Iračana, Afganistanaca i drugih za koje nemamo rješenje u sklopu dogovora. Europa se treba pobrinuti i za to”.

“To je pomalo komplicirano, no na duge staze nije prihvatljivo da neke europske države kažu kako ih taj problem ne zanima”, zaključila je Merkel.

Komentiraj