Merkel se nakon propasti pregovora u utorak suočava s izazovima u parlamentu

Arne Dedert/dpa

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak će se suočiti s turbulentnom sjednicom parlamenta nakon što je zemlja zakoračila u političku neizvjesnost nakon propasti pregovora o formiranju koalicijske vlade pod njezinim vodstvom.

Zastupnici populističke antiimigrantske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) namjeravaju iskoristi propast pregovora kancelarkinih konzervativaca, Slobodnih demokrata (FDP) koji favoriziraju interese poslovne zajednice i Zelenih kao znak zalaza njezine ere.

Sjednica Bundestaga u utorak bit će drugi puta da su se 92 zastupnika AfD-a pojavila u parlamentu nakon što je njihova stranka, kao prva velika desničkarska stranka, ušla u parlament od Drugog svjetskog rata.

No dok se u Bundestagu mogu očekivati užarene scene stvarna politička aktivnost odvijat će se iza scene i glavni politički akteri bit će izloženi sve većem pritisku da se vrate pregovaračkom stolu i stvore novu koaliciju kako bi se izbjeglo ponavljanje izbora.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u utorak se sastaje s vođama FDP-a Christianom Lindnerom i Zelenih Simone Peter i Cemom Ozdemirom kako bi vidio je li moguće obnoviti trostrane pregovore o koaliciji s CDU i CSU.

Merkel je izjavila u ponedjeljak kako daje prednost novim izborima pred formiranjem manjinske vlade.

Komentiraj