Merkel se ipak neće kandidirati za dužnosti unutar EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel demantirala je namjere da se kandidira za neku od vodećih pozicija unutar Europske unije, prenose u petak njemački mediji.

„Nakon isteka kancelarskog mandata 2021. ne stojim na raspolaganju ni za koju političku funkciju, a to se odnosi i na funkcije unutar Europske unije“, prenose agencije pozivajući se na izjavu kancelarke Merkel nakon jučerašnjeg susreta s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Berlinu.

Merkel je objasnila da je njezina izjava kako i dalje želi preuzeti odgovornost za Europu „krivo shvaćena“.

„Naravno da ću ja do kraja svog mandata kao kancelarka nositi odgovornost za sudbinu Europske unije“, objasnila je naknadno Merkel tvrdnje iz svog intervjua koji je, osim u dnevniku Sueddeutsche Zeitung, objavljen u još nekoliko vodećih europskih dnevnika, između ostalog i u Guardianu i Le Mondeu.

U Francuskoj je još jedna izjava njemačke kancelarke u intervjuu izazvala reakcije.

Njemačka kancelarka je, govoreći o odnosu Njemačke i Francuske, istaknula „razlike u mentalitetu“ i „načinu vođenja“ između nje i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, ali da to ne utječe na njihov dobar osobni odnos.

„Francuska i Njemačka su uvijek imale razlike u pristupima nekim temama ali su na kraju uvijek naše zajednički jezik“, rekla je Merkel.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je na konferenciji za tisak, reagirajući na izjave Angele Merkel, kako se u odnosima Njemačke i Francuske „moraju prihvatiti trenutne razlike“.

„Ja vjerujem u plodnu konfrontaciju koja na kraju uvijek dovede do kompromisa“, rekao je Macron.

Merkel je istaknula i važnost predstojećih izbora za Europski parlament.

„Ovo su izbori od velike važnosti. Radi se o posebnim izborima. Mnogi se brinu oko sudbine Europe pa tako i ja“, naglasila je Merkel, koja u subotu zajedno s glavnim kandidatom Europske pučke stranke (EPP) Manfredom Weberom sudjeluje na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu.

Nekoliko dana kasnije Merkel će sudjelovati i na završnom predizbornom skupu EPP-a u Muenchenu.

Komentiraj