Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da bi izbjeglice koje namjeravaju izgraditi nov život u Njemačkoj trebale ostati otvorene mogućnosti života u rijetko naseljenim područjima, prije nego u velikim gradovima i pokažu malo znatiželje u pogledu njemačke kulture.

“Očekujemo da oni koji su došli ovamo slijede naše zakone te da pokažu malo znatiželje u pogledu našeg načina života”, rekla je Merkel u tjednom video prilogu objavljenome u subotu.

Njemačka je od 2015. primila više od milijun migranata i izbjeglica i bori se s političkim i društvenim pritiskom koji dolazi s integracijom novopridošlih migranata širom zemlje.

Merkel je priznala da mnogi migranti radije žele živjeti u velikim gradovima, no naći smještaj ondje često može biti teško.

“Stoga savjetujem da ostaju u ruralnim područjima … gdje je možda na prvi pogled neprivlačno”, rekla je Merkel. “Zbog toga često na tim mjestima  ljudi mogu bolje paziti na interese izbjeglica i integrirati ih”, dodala je.

Merkel je rekla da novopridošlice u Njemačku trebaju prigrliti “vrijednosti koje ova zemlja njeguje: toleranciju, otvorenost, vjersku slobodu i slobodu izraza”.

Komentiraj