EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Merkel s ostalim strankama odlučila nastaviti predizbornu kampanju unatoč napadima u Barceloni

Glavne njemačke političke stranke dogovorile su se u petak da će u znak pijeteta prema žrtvama terorističkog napada u Barceloni ograničiti nastupe u sklopu predizborne kampanje.

„Predizborna kampanja će se nastaviti ali smo se dogovorili da ćemo se u sljedeća dva dana odreći glasne glazbe i sličnih elementa na predizbornim nastupima“, rekla je kancelarka Angela Merkel nakon dogovora predstavnika parlamantarnih stranaka Unije CDU/CSU, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), stranke Zeleni i stranke Ljevice te Liberalno-demokratske stranke (FDP) koja trenutno nije zastupljena u parlamentu.
Merkel je dodala kako će na skupovima u sklopu predizborne kampanje minutom šutnje odati počast žrtvama terorističkog napada u Barceloni čiji broj se u međuvremenu popeo na 14.

Merkel je objasnila kako je u petak ujutro telefonski razgovarala s predsjednicima političkih stranaka s izuzetkom desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

„Nakon napada sam razmišljala i o daljnjim ograničenjima unutar predizborne kampanje ali smo odlučili nastaviti s kampanjom jer su izbori i tjedni koji im predstoje slavlje demokracije a time i naše slobode“, rekla je Merkel koja je dodala da je „naša snaga“ upravo u slobodi i poštivanju pojedinca.

Ona je u petak ujutro telefonski razgovarala sa španjolskim premijerom Marianom Rajoyem te mu u ime Njemačke vlade izrazila sućut.

„Ovi ubojiti napadi su nam opet pokazali s kojom količinom prezira prema ljudima nastupa islamisički terorizam. Ovim ubojicama nećemo dopustiti da nas skrenu s našeg puta i da živimo naš život na naš način“, rekla je Merkel koja je istaknula da upravo Barcelona stoji kao simbol za ovakav otvoreni životni stil „slobodnog svijeta“.

Socijaldemokratski kancelarski kandidat i predsjednik SPD-a Martin Schulz također je obranio odluku da se predizborna kampanja za parlamentarne izbore krajem rujna nastavi.

„U danima poput ovog je i unutar predizborne kampanje, unutar političkog sučeljavanja dakle, važno da demokrati odašilju jasan signal koji govori o zbijenim redovima. Poruka teroristima mora glasiti: vi nećete pobijediti“, rekao je Schulz.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je u poruci španjolskom kralju Felipeu VI. izrazio sućut u ime njemačkog naroda.

„Kao Europljani i prijatelji Španjolske svi se mi osjećamo pogođenima. No ovaj teror neće uništiti naša otvorena društva“, rekao je Steinmeier.

I Njemački savez islamskih kulturnih centara (VIKZ) je osudio napade u Španjolskoj.

„Teror se protivi ne samo ljudskim pravima nego i božijem zakonu. On nije ni spojiv niti se da opravdati islamskom vjerom“, stoji u priopćenju.

Stranka AfD je za napade u Barceloni optužila migracijsku politiku.

„Napadi u Barceloni pokazuju da se ovdje radi o propast politike otvorenih granica i preblagoj useljeničkoj politici. Naivna useljenička politika dovodi u opasnost našu sigurnost, ubija ljude i naš mir stavlja na kocku“, rekla je kandidatkinja AfD-a na parlamantarnim izborima Alcie Wedel.

Prema podacima Njemačkog ministarstva vanjskih poslova u napadima u Barceloni i okolici je ozlijeđeno 13 njemačkih državljana od čega nekoliko teže. Vijesti o tri njemačka državljana među poginulima ministarstvo nije htjelo ni potvrditi niti demantirati.

Komentiraj