Merkel pozvala Irak da istraži navodna kršenja ljudskih prava u Mosulu

EPA/STR

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je pozvala iračkog predsjednika Haidara al-Abadija da istraži navodna kršenja ljudskih prava u vojnim operacijama za vraćanje nadzora nad gradom Mosulom.

Merkel je u telefonskom razgovoru čestitala al-Abadiju na pobjedi iračkih snaga potpomognutih SAD-om, nazvavši to “velikim korakom u borbi protiv Islamske države”, naveo je njen glasnogovornik Steffen Seibert u izjavi.

Njemačka čelnica je u razgovoru Abadija također potaknula da istraži tvrdnje o kršenjima ljudskih prava nakon vojnih operacija protiv militanata Islamske države, rekao je Seibert.

“Takva kršenja ljudskih prava moraju biti spriječena u budućnosti”, rekao je Seibert.

Amnesty International je prošlog tjedna ustvrdio da su taktike iračkih snaga i njihovih saveznika u bitci za Mosul kršile međunarodno humanitarno pravo te da bi mogao biti u pitanju i ratni zločin.

Druga organizacija, Human Rights Watch, objavila je da je koristila satelitske snimke kako bi utvrdila je li video objavljen na Facebooku koji prikazuje naoružane vojnike kako tuku zarobljenika a potom ga bacaju s ruba zgrade i pucaju u njega, snimljen u zapadnom Mosulu.

Reuters navodi da nije mogao dobiti potvrdu o toj snimci iz neovisnih izvora.

Komentiraj