Merkel poduprla Vučićevu proeuropsku politiku i nastojanja da riješi odnose s Kosovom

EPA/CLEMENS BILAN

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je u utorak u Berlinu izravnu potporu njemačke kancelarke Angele Merkel za svoju proeuropsku politiku i nastojanje da riješi problem u odnosima s Prištinom, izvijestili su beogradski mediji nakon sastanka Merkel i Vučića.

“Pregovori o priključenju mogu biti uspješni ako se reforme dalje razvijaju u domeni pravne države i u svjetlu pitanja odnosa s Kosovom. Zato smo se djelomice osvrnuli na pitanje kako možemo doći do pravnog okvira, ugovornog rješenja za Kosovo”, rekla je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom Srbije.

Istaknuvši kako je Njemačka “impresionirana” načinom na koji Srbija pristupa i provodi reforme, Merkel je pohvalila napore u borbi protiv korupcije te rekla da Njemačka želi ustrajati u potpori reformama i europerspektivama Srbije, te u pronalaženju rješenja u odnosima s Prištinom.

Merkel je izbjegla izravno odgovoriti na pitanje što Njemačka očekuje da Srbija učiniti glede odnosa s Prištinom, te znači li pravno obvezujući sporazum koji očekuje Bruxelles da Srbija prizna Kosovo.

Njemačka kancelarka rekla je kako nije ona ta “koja želi propisivati što se mora dogoditi i što je poželjno učiniti”, nazvavši Vučića “glavnim akterom” za rješavanje problema s Kosovom.

“Inicijativa ide od Srbije, predsjednik Srbije je taj koji je tu glavni akter. Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška. Ali, ja neću dijeliti savjete, pogotovo ne u javnosti”, citiraju beogradski elektronički mediji njemačku kancelarku.

Srbijanski predsjednik ponovio je i danas u Berlinu spremnost Beograda da s kosovskim Albancima postigne kompromis, te naglasio kako Srbija zna koliko je teški zadaci očekuju.

“Pred nama je težak put rješavanja poglavlja 23 i 24 i teška zapreka je rješavanje odnosa između Beograda i Prištine. Nisam krio pred gospođom Merkel s koliko problema se suočavamo i radit ćemo na tome”, rekao je Vučić, poručivši kako “vjeruje u kompromis, a ne u jednostrana rešenja”.

“Spremni smo na kompromis. Da obje strane nešto izgube, pa makar i da ne budu zadovoljne. Za narod ne bi bilo prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik”, naglasio je Vučić.

Srbijanski predsjednik u posjet Berlinu doputovao je samo dan nakon što se u Beogradu sastao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom.

Komentiraj