Merkel poduprla Vučićevu proeuropsku politiku i nastojanja da riješi odnose s Kosovom

Autor:

epa05848021 Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic (R) and German Chancellor Angela Merkel (L) pose after a joint press conference prior to a meeting at the Chancellery in Berlin, Germany, 14 March 2017. Originally Chancellor Merkel wanted to meet Prime Minister Vucic on 17 March 2017 but due to her postponed trip to Washington D.C., the meeting with Vucic was pulled preponed.  EPA/CLEMENS BILAN

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je u utorak u Berlinu izravnu potporu njemačke kancelarke Angele Merkel za svoju proeuropsku politiku i nastojanje da riješi problem u odnosima s Prištinom, izvijestili su beogradski mediji nakon sastanka Merkel i Vučića.

“Pregovori o priključenju mogu biti uspješni ako se reforme dalje razvijaju u domeni pravne države i u svjetlu pitanja odnosa s Kosovom. Zato smo se djelomice osvrnuli na pitanje kako možemo doći do pravnog okvira, ugovornog rješenja za Kosovo”, rekla je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom Srbije.

Istaknuvši kako je Njemačka “impresionirana” načinom na koji Srbija pristupa i provodi reforme, Merkel je pohvalila napore u borbi protiv korupcije te rekla da Njemačka želi ustrajati u potpori reformama i europerspektivama Srbije, te u pronalaženju rješenja u odnosima s Prištinom.

Merkel je izbjegla izravno odgovoriti na pitanje što Njemačka očekuje da Srbija učiniti glede odnosa s Prištinom, te znači li pravno obvezujući sporazum koji očekuje Bruxelles da Srbija prizna Kosovo.

Njemačka kancelarka rekla je kako nije ona ta “koja želi propisivati što se mora dogoditi i što je poželjno učiniti”, nazvavši Vučića “glavnim akterom” za rješavanje problema s Kosovom.

“Inicijativa ide od Srbije, predsjednik Srbije je taj koji je tu glavni akter. Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška. Ali, ja neću dijeliti savjete, pogotovo ne u javnosti”, citiraju beogradski elektronički mediji njemačku kancelarku.

Srbijanski predsjednik ponovio je i danas u Berlinu spremnost Beograda da s kosovskim Albancima postigne kompromis, te naglasio kako Srbija zna koliko je teški zadaci očekuju.

“Pred nama je težak put rješavanja poglavlja 23 i 24 i teška zapreka je rješavanje odnosa između Beograda i Prištine. Nisam krio pred gospođom Merkel s koliko problema se suočavamo i radit ćemo na tome”, rekao je Vučić, poručivši kako “vjeruje u kompromis, a ne u jednostrana rešenja”.

“Spremni smo na kompromis. Da obje strane nešto izgube, pa makar i da ne budu zadovoljne. Za narod ne bi bilo prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik”, naglasio je Vučić.

Srbijanski predsjednik u posjet Berlinu doputovao je samo dan nakon što se u Beogradu sastao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.