Photo: Michael Kappeler/

Merkel podržava Gabriela u sporu s Netanyahuom

Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je u petak u obranu svojeg ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela, čiji je sastanak sa skupinom koja kritizira izraelsko postupanje prema Palestincima potaknuo izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da otkaže njihov sastanak.

Netanyahu je rekao u intervjuu za Bild da je pokušao telefonski stupiti u kontakt s Gabrielom kako bi razjasnili situaciju, ali je Gabriel to odbio.

“Ne primam diplomate iz drugih zemalja koji dođu u posjet Izraelu i sastaju se s organizacijama koje nazivaju naše vojnike ratnim zločincima. Zato se sastanak nije održao”, rekao je.

Dodao je da su odnosi Izraela i Njemačke “iznimno snažni” i da su Izraelci zahvalni na njemačkoj pomoći u očuvanju izraelske sigurnosti, izrazivši nadu da će se sastati s Gabrielom drugom prilikom.

Upitana ima li Gabriel njezinu potporu, Merkel je za RND medijsku grupu kazala: “Da, ima je. Bili smo u bliskom kontaktu tijekom njegova posjeta Izraelu.”

Netanyahu je u utorak otkazao sastanak s Gabrielom nakon što se on sastao s članovima izraelske organizacije “Breaking the Silence” koju izraelska vlada često kritizira zbog toga što ona kritizira način na koji izraelska vojska postupa s Palestincima na Zapadnoj obali.

Merkel je kazala kako se tijekom svojih posjeta stranim zemljama često sastaje s organizacijama civilnog društva, dodajući da taj slučaj “ništa ne mijenja u njemačkom uvjerenju da je potpora Državi Izrael dio njemačkog nacionalnog interesa.”

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer rekao je da su izraelski dužnosnici htjeli da se Gabriel sastane s predstavnicima židovskih doseljenika na Zapadnoj obali kao uvjet za telefonski razgovor, što njemačka strana nije mogla prihvatiti.

Njemačka je u ožujku otkazala godišnji sastanak njemačkih i izraelskih dužnosnika zbog nezadovoljstva gradnjom izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Komentiraj