Kancelarka Angela Merkel kazala je u ponedjeljak da Njemačka želi gospodarski prosperitet Turske i da Ankara treba osigurati neovisnost središnje banke.

“Nikome nije u interesu gospodarska destabilizacija Turske. No, treba poduzeti sve kako bi se osigurala neovisnost središnje banke”, odgovorila je Merkel na konferenciji za medije u Berlinu na pitanje o ekonomskoj situaciji u Turskoj.

“Njemačka želi vidjeti gospodarski uspješnu Tursku. To je u našem interesu”, dodala je Merkel.

Isti je stav zauzelo i njemačko ministarstvo financija. U odgovoru na pitanje o padu turske valute, glasnogovornica ministarstva je kazala da Njemačku zanima stabilnost turskog gospodarstva i da pomno prate situaciju.

Vrijednost turske lire ove je godine pala za 40 posto u odnosu na američki dolar. Turska je lira pala ponajviše zbog straha od upletanja u ekonomiju predsjednika Tayyipa Erdogana, njegovih poziva na snižavanje kamatnih stopa i zategnutih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Turska središnja banka u ponedjeljak ujutro počela je program ulijevanja dodatne likvidnosti u financijski sustav, smanjivši obvezne rezerve koje tamošnje banke moraju držati u lirama i stranoj valuti, pa se zahvaljujući tome tečaj turske lire oporavio s rekordno niske razine koju je zabilježio na svjetskim deviznim tržištima tijekom noći od 7,24 lira za dolar.

Glasnogovornica njemačkog ministarstva financija rekla je kako među članovima skupine G20 o situaciji u Turskoj nije bilo kriznih razgovora. Dodala je kako je prerano komentirati izloženost njemačkih kompanija ekonomskoj situaciji u Turskoj te se odbila osvrnuti na najnovija zbivanja u tom pogledu.

Turski ministar financija Berat Albayrak pohvalio je na Twitteru njemačkog kolegu Petera Altmaiera koji je kritizirao američke tarife Turskoj. Rekao je kako će takva diplomacija osnažiti tursko povjerenje u veze s Njemačkom i Europskom unijom.

U petak je predsjednik SAD-a  udvostručio carine na uvoz aluminija i čelika iz te zemlje na 20, odnosno 50 posto, što je produbilo gospodarsku krizu u Turskoj.

“Trgovinski rat usporava i uništava ekonomski rast i dovodi do neizvjesnosti”, kazao je Altmeier, prenio je njemački list Bildt am Sonntag.

Komentiraj