MERKEL ‘Ne očekujem mnogo od susreta s Putinom”

Getty Images

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla u petak da očekuje komplicirane razgovore o Siriji i Ukrajini s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji u subotu dolazi u Njemačku, ali i da ne očekuje mnogo od tog susreta.

“Bit će nesuglasica i točaka o kojima ćemo morati razmisliti kako bi popravili našu bilateralnu i međunarodnu suradnju”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu prilogom posjeta premijera Crne Gore Duška Markovića.

“Broj problema koji nas zabrinjavaju, od Ukrajine do Sirije prema pitanja suradnje, uključujući i gospodarsku suradnju tako je velik da treba o njemu voditi stalan dijalog”, rekla je kancelarka i dodala da nikakav poseban rezultata ne treba očekivati od sastanka u subotu.

Njemačka i Francuska su pokrovitelji mirovnog procesa u Ukrajini koji je danas na mrtvoj točki. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava separatiste ukrajinskog istoka, što ona niječe.

Berlin ima sporednu ulogu u koaliciji u Siriji protiv skupine Islamska država, ali ima bliske odnose s čimbenicima u regiji, poput Turske ili iračkih Kurda. Njemačka je prihvatila više stotina tisuća sirijskih migranata.

Merkel je u petak spomenula moguće održavanje summita o Siriji u Turskoj s Putinom i predsjednicima Francuske i Turske, Emmanuelom Macronom i Recepom Tayyipom Erdoganom.

Merkel je rekla da “sastanak mora biti dobro pripremljen, zato još nije određen datum”.

Kancelarka je u petak razgovarala s Macronom i dvoje čelnika su potvrdili potrebu podržavanja inkluzivnog političkog procesa u Siriji radi postizanja trajnog mira u regiji.

Merkel i Putin bi se trebali sastati u 18 sati po lokalnom vremenu u subotu u dvorcu Meseberg, rezidenciji njemačke vlade, 70 km sjeverno od Berlina.

Komentiraj