Merkel najavila djelomični lockdown od 2. studenog, evo koje mjere se uvode

Njemačka kancelarka Angela Merkel obratila se u srijedu njemačkoj javnosti, nakon dogovora s premijerima saveznih država da se od 2. studenog ide u ‘light’ lockdown. Do kraja studenog, tako, Njemačka ide u ‘ograničavanje kontakata’ ili ‘mali lockdown’ – kako to nazivaju njemački mediji.

“Ovi su teške i opterećujuće mjere”, rekla je Merkel nakon sastanka.

“Najvažniji alat je praćenje kontakata. No zdravstvene vlasti su sada na rubu toga da mogu jamčiti da će se vršiti to praćenje. Postoji opasnost od gubitka kontrole. Zato su nam potrebni nacionalni napori u studenom”, rekla je u obraćanju javnosti.

Dodala je da odluke o aktinostima koje nisu esencijalne moraju biti stroge kako bi vrtii, škole i drugi važni objekti javnog života ostali otvoreni. “Kafići, klubovi i restorani će biti zatvoreni”, rekla je Merkel dodavši da se zatvaraju i kulturne ustanove te turističke djelatnosti. Najavila je “veliku injekciju za segmente gospodarstva koji će biti zatvoreni”. Riječ je o 10 milijardi eura.

U ponedjeljak, 2. studenog, u Njemačkoj na snag stupaju sljedeće mjere:

Na otvorenom je dozvoljen kontakt između pripadnika najviše dva kućanstva, i to najviše do 10 osoba. “Skupne proslave na otvorenom, u stanovima, kao i u privatnim prostorima neprihvatljive su dok je stanje u našoj zemlji ovako ozbiljno”, stoji u zaključcima.

Restorani, kafići, zalogajnice, noćni klubovi i diskoteke se potpuno zatvaraju, dozvoljeno je samo pripremanje i dostavljanje hrane/preuzimanje na ulazu u restoran. Kantine na radnim mjestima smiju raditi uz poštivanje svih propisa. Ovakav režim “vrijedi do kraja studenog”.

Zatvaraju se kazališta, opere, koncertne dvorane, kina.

Suspendira se organizirano bavljenje amaterskim sportom, profesionalni sport nastavlja funkcionirati, ali bez publike, što se odnosi i na Bundesligu bez razlike. Zatvaraju se teretane i plivališta. Individualno bavljenje sportom poput trčanja je dozvoljeno.

Kozmetički saloni, saloni za masažu, saloni za tetoviranje zatvaraju se, jer nije moguće držati minimalni razmak. Fizioterapeutske ordinacije i prakse, te frizerski saloni ostaju otvoreni.

Trgovine ostaju otvorene uz strogo poštivanje pravila o maksimalnom broju kupaca, te uz držanje razmaka i dezinficiranje ruku prilikom ulaska.

Škole i vrtići ostaju otvoreni.

Putovanja koja nisu neophodna, kao i posjeti rodbine, trebaju se izbjegavati. Noćenja se ubuduće mogu nuditi samo u sklopu neturističke ponude. Turistička ponuda je zabranjena za studeni. Noćenja se smiju nuditi samo službenim osobama u nužnim situacijama.

Manje tvrtke s do 50 zaposlenih trebale bi dobiti naknadu do 75 posto prometa, veće tvrtke pak do 70 posto. Ranije je ministar financija Njemačke objavio da će ovaj dio mjera koštati Njemačku između sedam i deset milijardi eura.

Komentiraj