MERKEL ‘Na čelo Europske komisije dolazi predana Europljanka’

Njemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je u utorak svojoj dugogodišnjoj suradnici Ursuli von der Leyen na izboru za predsjednicu Europske komisije istaknuvši kako je dosadašnja njemačka ministrica obrane predana Europljanka.

“Drago mi je zbog toga što će uvjerena i predana Europljanka postati predsjednica Europske komisije”, navela je Merkel u objavi na svom Twitter računu. “Iako gubim svoju dugogodišnju ministricu, dobivam novog partnera u Bruxellesu”, dodala je njemačka kancelarka.

Ursula Von der Leyen, prva žena na čelu Europske komisije, ujedno je i prvi njemački državljanin koji dolazi na čelo izvršnog tijela Europske unije u preko pola stoljeća.

Europski je parlament u utorak potvrdio Von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, za koju su glasala 383 zastupnika, dok ih je 327 bilo protiv, a 22 suzdržano. Samo je jedan listić bio nevažeći. Kako bi postala predsjednica Komisije, von der Leyen trebala je dobiti podršku apsolutne većine zastupnika, odnosno najmanje 374 glasa.

“Osjećam se počašćeno i prepravljena sam emocijama. Povjerenje koje ste mi dali je vjera koju ste ukazali Europi”, kazala je nova predsjednica Europske komisije europarlamentarcima nakon objave rezultata glasanja.

“Moja poruka svima vama je: radimo zajedno, konstruktivno, jer mi to moramo pokušati, kao ujedinjena i snažna Europa”, poručila je von der Leyen europarlamentarcima.

 

Komentiraj