MERKEL & MACRON Novi borbeni lovac

epa

Njemačka i Francuska su najavile da će početkom 2019. potpisati ugovore s tvrtkama Airbus i Dassault Aviation kako bi počele raditi na borbenim zrakoplovima iduće generacije, a sljedeći korak će biti zajednički tenkovski program krajem 2018.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel prvi su put najavili dva velika oružana programa u srpnju 2017. u sklopu inicijative jačanja bilateralne obrambene suradnje.

“Ovo je odlučan korak za europsku obranu koji pokazuje da se Francuska i Njemačka mogu ujediniti za buduće projekte”, priopćile su u srijedu dvije vlade.

Otkrile su kako je postignut “značajan napredak” po pitanju programa razvoja novog borbenog zrakolova koji će zamijeniti Eurofightere i Dassaultove Rafale 2040.

Priopćeno je i kako su se ministri obrana dviju država u ponedjeljak dogovorili da će Airbus i Dassault zajedno voditi studiju za budući sustav zračnih borbi (FCAS) koji će uključivati borbene zrakoplove i niz povezanog naoružanja, uključujući dronove.

Izvori iz te industrije rekli su da će istraživanje trajati dvije godine, a u priopćenju stoji da će dodatne studije i ugovori o radu na letjelicama biti objavljeni na Paris Air Showu u lipnju iduće godine.

Razvoj zrakoplova predvodit će Francuska, dok će njemačka voditi razvoj novog tenka.

Komentiraj