EPA/RONALD WITTEK

Merkel, Macron i Porošenko pozivaju na poštivanje primirja

Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvali su u četvrtak na strogo poštivanje prekida vatre potpisanog za Uskrs u Ukrajini, izrazivši duboku zabrinutost u pogledu njegova kršenja.

Kancelarka i predsjednici razgovarali su o stanju u Ukrajini u sklopu ceremonije na kojoj je Macron u Aachenu dobio nagradu Karlo Veliki za doprinos europskom jedinstvu.

“Oni su pozvali na prekid nasilja i strogo poštivanje primirja zaključenog krajem ožujka”, navela je Elizejska palača nakon susreta.

Merkel, Macron i Porošenko su također izrazili “potrebu jakog političkog obvezivanja svih strana u korist primjene sporazuma iz Minska”, potpisanih u veljači 2015.

U oružanom sukobu ukrajinske vojske i proruskih separatista koji je počeo 2014. na istoku zemlje ubijeno je više od 10.000 ljudi.

Troje čelnika razgovarali su o “načinima pokretanja sporazuma, uključujući i mogućnost misije UN-a u nekim područjima Donjecka i Luhanska, kada za to budu ostvareni uvjeti”, precizirala je Elizejska palača.

Komentiraj