MERKEL I TRUDEAU: ‘Želimo raditi na pravima žena, trgovine, zaštite klime’

FaH

Njemačka i Kanada žele dodatno produbiti suradnju i poduprijeti projekte na polju slobodne trgovine i zaštite klime, priopćeno je nakon susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i kanadskog premijera Justina Trudeaua u petak u Berlinu.

“Sporazum o slobodnoj trgovini Ceta između Europske unije i Kanade može poslužiti kao standard za slične dogovore”, rekla je Angela Merkel nakon sastanka s Trudeauom.

Ona je naglasila kako je Kanada “vrlo jak partner” i unutar suradnje u grupi G20.

“Mi zajednički želimo raditi na temama poput prava žena, trgovine, zaštite klime i pomoći Africi”, naglasila je njemačka kancelarka a tijekom susreta u kancelarskom uredu bilo je riječi i o stanju u Ukrajini.

Trudeau je Njemačku nazvao “ne samo dobrim partnerom nego i pravim prijateljem”. Kanadski premijer, koji se početkom tjedna u Washingtonu susreo s novoizabranim američkim predsjednikom Trumpom, naglasio je kako suradnja s SAD-om nema alternative.

“Mi se moramo koncentrirati na područja na kojima vlada zajedništvo ne razlike”, rekao je Trudeau.

Merkel je naglasila kako su transatlantski odnosi za Njemačku od presudne važnosti “bez obzira na ishod izbora”.

Njemačka kancelarka je pohvalila angažman Kanade u zbrinjavanju izbjeglica i naglasila kako je Njemačka zahvalna da se briga oko izbjeglica širom svijeta prihvati kao obveza.

Merkel i Trudeau su poslijepodne položiti cvijeće na mjestu atentata na božićni sajam u Berlinu krajem prošle godina.

Kanadski premijer će navečer u Hamburgu biti gost na tradicionalnoj večeri povodom dana Sv. Matije gdje će mu se pridružiti i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Komentiraj