Njemačka kancelarka Angela Merkel i švedski premijer Stefan Lofven kritizirali su u utorak protuimigrantsku uredbu američke administracije koja se odnosi na državljane sedam muslimanskih zemalja.

Merkel je rekla da je u razgovoru s Lofvenom opetovala svoje stajalište da “borba protiv terorizma ne opravdava izdvajanje nekih skupina stanovništva”.

Lofven i Merkel su rekli da traže više informacija o tome kako će odluka utjecati na njihove državljane, uključujući i one s dvojnim državljanstvom.

Komentirajući početak rasprave o Brexitu u britanskom parlamentu, Merkel je rekla da Europska unija mora ostati usredotočena na svoje probleme kao što su migracije, tržište rada, digitalizacija, sigurnost i čvršća vojna suradnja, i pošto Britanija napusti blok.

Dodala je da je suglasna sa švedskim premijerom da preostalih 27 članica EU-a moraju usko surađivati na takvim važnim pitanjima, unatoč “dubokom tragu” koji je ostavila britanska odluka o izlasku.

“Važno je da ne zaboravimo naše prioritete u vrijeme dok Velika Britanija pregovara o izlasku” iz EU-a, rekla je Merkel novinarima na zajedničkoj konferenciji s Lofvenom. Dodala je da su se preostale članice dosad pokazale “jako dobre” u očuvanju jedinstva.

Odgovarajući na pitanje o izjavi savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa da se Njemačka koristi “jako podcijenjenim” eurom kako bi “iskorištavala” svoje glavne trgovinske partnere, pa tako i Sjedinjene Države, Merkel je odlučno zanijekala bilo kakvo upletanje Berlina u monetarnu politiku Europske središnje banke (ECB).

“Što se tiče eura i njegove vrijednosti, Njemačka je zemlja koja se uvijek zauzimala da Europska središnja banka vodi neovisnu politiku, kao što ju je vodila Bundesbanka dok još nije bilo eura”, rekla je kancelarka.

Komentiraj