Merkel i Macron sastaju se uoči Brexita, najavili posjet Airbusu

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron sastat će se u nedjelju u Parizu samo nekoliko dana prije ključnog summita EU-a o Brexitu 17. i 18. listopada, a najavljen je i njihov zajednički posjet Airbusu kojemu prijete američke sankcije.

Elizejska palača objavila je u srijedu da će se Merkel i Macron sastati u nedjelju na radnoj večeri u Parizu kako bi pripremili zajednički sastanak vlada 16. listopada i summit EU-a 17. i 18. listopada, na kojem će glavna tema biti Brexit.

Velika Britanija smatra da je summit posljednja prilika da se osigura uređeni Brexit, koji je predviđen za 31. listopada.

Izvor iz Downing Streeta rekao je da je dogovor o Brexitu u biti nemoguć nakon što je Merkel iznijela neprihvatljive zahtjeve, a EU je optužio Johnsona da igra “glupu igru prebacivanja krivnje”.

Većina europskih diplomata očekuje da će Johnson biti prisiljen pristati na odgodu Brexita, što od njega zahtijeva britanski parlament, nakon čega bi slijedili izbori ili kaotičan izlazak iz Unije bez sporazuma.

Europska komisija ocijenila je u srijedu da novi britanski prijedlozi za granicu na irskom otoku nisu zadovoljavajući.

Posjet Airbusu

Merkel i Macron posjetit će osim toga 16. listopada sjedište Airbusa u Toulouseu, u trenutku kada se SAD priprema nametnuti sankcije Europi zbog trgovinskog spora povezanog s tom kompanijom.

SAD je ranije ovaj mjesec najavio da planira uvesti carine na europske zrakoplove, vina, sireve, whiskey i masline nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) presudila da ima pravo na odmazdu zbog ilegalnih europskih subvencija Airbusu.

Airbus je zatražio pregovore, a Europska unija očekuje da joj WTO uskoro odobri da uzvrati SAD-u istom mjerom u paralelnom slučaju u vezi ilegalnih američkih subvencija Boeingu.

Komentiraj