Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron pružili su u četvrtak jasnu potporu španjolskoj vladi u vezi s katalonskom krizom, dolazeći na susret na vrhu Europske unije u Bruxellesu.

“Podupiremo stajalište španjolske vlade (…) Nadamo se također da će se pronaći rješenja na temelju španjolskog ustava”, rekla je Merkel.

Europski čelnici će sa summita u Bruxellesu poslati “poruku o jedinstvenom stajalištu u vezi sa Španjolskom” dok traje katalonska kriza, kazao je Macron.

Susret na vrhu se održava u vrijeme dok španjolska vlada ističe da radi na ukidanju katalonske autonomije, nakon prijetnje katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta da će proglasiti neovisnost ako se “represija” nastavi.

Macron se tijekom poslijepodneva treba sastati s predsjednikom španjolske vlade Marianom Rajoyjem.

Uoči službenog početka summita sastao se s Angelom Merkel.

Španjolska vlada je u četvrtak otišla korak dalje u ukidanju katalonske autonomije, optuživši Puigdemonta da “ide iz sukoba u sukob” u krizi koja prijeti stabilnosti Španjolske i zabrinjava Europu.

Komentiraj

FOTO:EPA/JULIEN DE ROSA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.