Merkel i Macron otvorili Frankfurtski sajam knjiga

EPA/RONALD WITTEK

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorili su u utorak navečer Frankfurtski sajam knjiga, ističući snažne kulturne veze između Njemačke i Francuske koja je ove godine počasni gost sajma.

Na 69. sajmu izlaže oko 7300 nakladnika iz više od 100 zemalja, a organizatori očekuju više od 270.000 posjetitelja.

Zajednica hrvatskih nakladnika i knjižara predstavit će se vlastitim štandom s oko 150 novih izdanja. Neće biti organizirani dolasci književnika nego putem projekcije emisija HTV-a “Prekid programa zbog čitanja”.

“Njemačka bi bila siromašnija bez utjecaja i djela francuske kulture”, rekla je Merkel. “Unatoč brojnim ratovima i kontroverzama kroz povijest, kultura je uvijek iznova pozitivno utjecala na obje zemlje”, dodala je.

Macron je istaknuo važnost kulture za razvoj Europe. “Europa je ništa bez kulture. Knjige su najbolje oružje protiv onih koji pokušavaju izgraditi zidove između ljudi i onih koji siju fanatizam”, rekao je.

Macron, koji je prije otvaranja sajma održao govor na frankfurtskom sveučilištu Johann Wolfgang von Goethe, založio se za to da se tzv. Bologna proces, koji se primjenjuje na sveučilištima, proširi i na srednje škole što bi obrazovanje u Europi učinilo jedinstvenijim.

Merkel i Macron su nakon svečanog otvorenja posjetili štand s kopijom Gutenbergovog tiskarskog stroja na kojem su zajednički otisnuli prvu stranicuu iz Povelje o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda.

Komentiraj