Merkel i Li za klimatski sporazum i slobodnu trgovinu, protiv Trumpa

EPA/CLEMENS BILAN

Njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski premijer Li Keqiang zauzeli su se u četvrtak u Berlinu za otvorena tržišta i slobodnu trgovinu te istodobno izrazili privrženost pariškom klimatskom sporazumu, suprotstavivši se zajednički politici američkog predsjednika Donalda Trumpa glede tih globalnih tema.

„Mi smo i dalje za otvorena tržišta“, rekla je Markel nakon sastanka s kineskim premijerom Lijem u Berlinu.

On je istaknula kako obje zemlje u vrijeme „globalnih nesigurnosti“ moraju stajati iza svoje odgovornosti i jačati partnerske odnose i zauzeti se za „sređene odnose“ koji će se temeljiti na „čvrstim pravilima“.

„Kina i Njemačka su važni partneri na političkom, gospodarskom i kulturnom planu“, naglasila je njemačka kancelarka.

Kineski premijer Li je naglasio da su Kina i Njemačka suglasne kada se radi o podršci multilateralizmu i pridržavanju dogovorenih pravila.

Li Keqiang je ukazao na summit G20 početkom srpnja u Hamburgu.

„Summit G20 bi mogao odaslati jasan signal za očuvanje slobodnog svjetskog tržišta i olakšanja za globalne investicije“, rekao je Li.

On je neposredno ukazao na optužbe na račun Njemačke da prema mnogim zemljama bilježi gospodarski suficit.

„Njemačka je izvozna nacija. S Kinom je ista situacija“, rekao je Li.

Kinesko-njemački susret protekao je u duhu suprotstavljanja protekcionističkim idejama američkog predsjednika Trumpa koji svojom politikom „America First“ želi dati prednost američkom gospodarstvu. Trump je u nekoliko navrata oštro kritizirao Njemačku i Kinu zbog toga što više izvoze u SAD-a nego što iz te zemlje uvoze.

Kina i Njemačka su pokazale jedinstvo i kad je Klimatski sporazum iz Pariza u pitanju kojem se Trump također protivi.

„Kina se drži svojih međunarodnih obveza“, rekao je Li glede Pariškog sporazuma što je Angela Merkel pozdravila.

O pridržavanju protokola iz Pariza će biti riječi i na sutrašnjem EU-Kina summitu u Bruxellesu.

Na današnji savjetovanjima na razini dviju vlada bilo je riječi i o ostalim geopolitičkim izazovima, kako je priopćeno. Pitanje svjetske trgovine je došlo u prvi plan kao reakcija na protekcionističke prijetnje iz SAD-a.

Tijekom dana predstavnici gospodarstva obje zemlje potpisali su nekoliko trgovinskih sporazuma. Između ostalog je koncern Daimler najavio gradnju pogona za proizvodnju automobila na električni pogon.

Komentiraj