Merkel i Erdogan razgovarali telefonom o turskoj ofenzivi u Siriji

Njemačka kancelarka Angela Merkel i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju su telefonom razgovarali o situaciji na sjeveroistoku Sirije.

“Dogovorili su se da ostanu u bliskom kontaktu kada je riječ o toj temi”, rekla je glasnogovornica njemačke vlade, ne objavivši pojedinosti o sadržaju razgovora.

Turska je prije nešto više od dva tjedna pokrenula ofenzivu na sjeveru Sirije da bi odande protjerala pripadnike kurdske milicije koje smatra pripadnicima terorističke organizacije.

Njemačka koalicijska vlada razmatra mogućnost odgovora na taj potez. Socijaldemokrati se ne slažu s prijedlogom ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer da se u pograničnom području s Turskom postavi sigurnosna zona pod nadzorom UN-a.

Istodobno je sirijska vlada pozdravila povlačenje kurdskih snaga na sjeveru zemlje, 30 km od granice, objavila je državna novinska agencija SANA pozivajući se na službene izvore iz ministarstva vanjskih poslova.

Službeni Damask smatra da se povlačenjem Sirijskih demokratskih snaga (SDF) iz pograničnog područja “uklanja glavni povod žestoke turske agresije na sirijsko područje”.

U priopćenju stoji i da će vlada pomoći građanima u ponovnoj integraciji, što će utrti put povratku sirijskoga nacionalnog jedinstva.

Komentiraj