Merkel i Erdogan razgovarali o napetim odnosima nakon rezolucije o pokolju Armenaca

FaH

Njemačka kancelarka Angela Merkel i turski predsjednik Tayyip Erdogan pokušali su u subotu smanjiti napetosti prvim privatnim razgovorom otkako je njemački parlament razbjesnio Ankaru ocijenivši pokolj Armenaca u Osmanskom Carstvu 1915. genocidom.

Dužnosnici su kazali da je sastanak na margini summita NATO-a u Varšavi trajao dulje od predviđenih 45 minuta.

“Razgovarali smo o svim otvorenim pitanjima. Ozračje je bilo konstruktivno… i vrlo poslovno u naporima da riješimo postojeće nesuglasice”, rekla je kancelarka novinarima nakon razgovora.

“Razlike ne nestaju samo tako u diskusiji. No vjerujem da je važno da smo o njima razgovarali”, rekla je Merkel.

Bio je to prvi sastanak otkako je njemački parlament donio 2. lipnja rezoluciju o Armencima nakon čega je Ankara povukla svojeg veleposlanika iz Berlina i zaprijetila nedefiniranom odmazdom. Ankara je zatim odbila dopustiti njemačkim parlamentarcima pristup zračnoj bazi Incirlik gdje 250 njemačkih vojnika u sklopu NATO-a sudjeluje u operacijama protiv militanata Islamske države u Iraku.

Izvor blizak turskom predsjedniku rekao je da je Erdogan Merkel izrazio razočaranje rezolucijom o Armeniji, dok je ona kazala da će učiniti sve što je u njezinoj moći da to ne našteti njemačko-turskim odnosima.

Merkel je po tom izvoru također izrazila zadovoljstvo time što se Turska pridržava svojeg obećanja da će zaustaviti priljev izbjeglica i migranata preko Egejskog mora u Grčku nakon što ih je više od milijun prošle godine preplavilo Europu, većinom Njemačku.

Merkel i Erdogan razgovarali su i o obavještajnoj suradnji u borbi protiv Islamske države.

Njemački dužnosnici nisu željeli komentirati sastanak.

Komentiraj