Merkel hvali kompromis kao vrlinu

epa

Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je u srijedu u snažnu obranu poslijeratnog multilateralnog poretka, hvaleći kompromis kao vrlinu u međunarodnim odnosima, što je shvaćeno i kao kritika na račun američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Obraćajući se globalnim političkim i poslovnim čelnicima u Davosu, Merkel je zatražila od zapadnih sila da misle dalje od svojih nacionalnih interesa i reformiraju globalne institucije kako bi se postigli rezultati koji bi bili pozitivni za sve strane.

Njemačka, europska najveća ekonomija, uvelike ovisi o međunarodnoj trgovini i kao takva ima veliki interes u očuvanju integriteta globalnih multilateralnih sustava koji se danas suočavaju s Trumpovim pristupom “Amerika prva”.

Zapadni svijet “mora djelovati protiv fragmentacije međunarodne arhitekture i biti spreman na reformu postojećih institucija”, rekla je Merkel u obraćanju na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

“Mislim da moramo razumjeti naš nacionalni interes na način da mislimo o interesima drugih i iz toga stvorimo ‘win-win’ situacije koje su preduvjet za multilateralizam”, dodala je.

Globalne organizacije poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke moraju se reformirati kako bi vratile povjerenje u globalni financijski sustav, kazala je Merkel.

Forum u Davosu počeo je u utorak, a neki od glavnih svjetskih igrača izbjegli su dolazak.

Trump je otkazao dolazak zbog višetjedne blokade rada dijela državne uprave, ministarstava i agencija.

U Davos ove godine neće ni britanska premijerka Theresa May suočena s krizom brexita te francuski predsjednik Emmanuel Macron zbog višetjednih prosvjeda u zemlji potaknutih povećanjima cijena goriva koji su se pretvorili u pobunu protiv njegove politike.

Zahvaljujući njihovoj odsutnosti interes je najviše usmjeren na njemačku kancelarku, japanskog premijera Shinza Abea ili glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa.

Merkel, koja je 13 godina kancelarka, pokušava obraniti zapadni savez koji se nalazi na udaru Donalda Trumpa, i povezati što više Europsku uniju čiji je poslijeratni identitet Njemačka uvelike gradila.

Merkel je kazala da je Europa na putu na kojem nema jamstava za uspjeh, dok se suočava s ekonomskim silama SAD-om i Kinom. “Tražimo saveznike koji dijele naše vrijednosti”, kazala je.

“Danas vidimo kako je ekonmska snaga učinkovita”, rekla je, ukazujući na sankcije u Iranu.

Komentiraj