FaH

MERKEL ERDOGANU: Turska treba jak parlament, ukidanje viza od 1. srpnja nije vjerojatno

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u ponedjeljak u Istanbulu turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu zabrinutost oko nedavnog ukidanja imuniteta nekih turskim parlamentarnim zastupnicima te mu je kazala da će, zbog zabrinutosti da Turska neće na vrijeme ispuniti ključne zahtjeve koje postavlja EU, morati biti odgođeni europski planovi o proširenju bezviznog režima za turske građane od 1. srpnja.

“Jasno sam u današnjem razgovoru dala do znanja da mislim kako treba postojati neovisan pravni sustav, kako trebamo neovisne medije i kako trebamo jak parlament”, rekla je njemačka kancelarka nakon razgovora s Erdoganom u Istanbulu na rubu summita UN-a o humanitarnoj pomoći.

“Naravno, odluka o povlačenju imuniteta svakom četvrtom zastupniku u turskom parlamentu nešto je što izaziva veliku zabrinutost. Dala sam to jasno do znanja turskom predsjedniku”, rekla je Merkel.

Kritičari skidanja imuniteta nekim turskim zastupnicima tumače to korakom koji po svemu sudeći ima za cilj oslabiti prokurdske političare.

Merkel je također rekla da Turska mora ispuniti uvjete koje je postavio Bruxelles prije nego li njezini građani dobiju mogućnost putovanja u EU bez viza.

Planovi Europske unije da proširi mogućnost putovanja bez viza za Tursku od 1. srpnja trebat će biti odgođeni zbog zabrinutosti da Ankara neće na vrijeme ispuniti ključne uvjete za to, kazala je  kancelarka.

Turska je prihvatila da će primati natrag izbjeglice koje koriste njezin teritorij za pokušaj da se dohvate Europe u zamjenu za sporazum oko ukidanja viza. No Europa inzistira da Turska prvo poduzme seriju reformi vezanih uz slobodu medija i pravni sustav.

Turski je parlament prošloga tjedna odlučio skinuti imunitet od mogućeg progona za skoro četvrtinu svojih zastupnika, a većinom se radi o prokurdskim političarima.

Turska je uz to jučer dobila novog mandatara za sastav vlade, dugogodišnjeg bliskog suradnika predsjednika Erdogana, Binalija Yildrima, koji je izabran i kao novi čelnik vladajuće Stranke pravde i razvoja te je također, slijedom toga, na premijerskom mjestu naslijedio dosadašnjeg premijera Ahmeta Davutoglua, koji se razišao s Erdoganom na pitanju jačanja ustavnih ovlasti predsjednika. Smatra se da će nova Erdoganova uzdanica, premijer Yildrim, koji trenutno radi na sastavljanju novog kabineta, učiniti sve što je potrebno da u Turskoj, u skladu s očekivanjima njezina predsjednika, dođe do promjene parlamentarnog sustava u predsjednički.

Komentiraj