Merkel ekonomskom klasom u Argentinu

epa

Njemačka kancelarka Angela Merkel propustit će nekoliko važnih termina na summitu G20 zbog kašnjenja, nakon što je zrakoplov njemačke vlade u četvrtak navečer zbog kvara bio prisiljen sletjeti u Koelnu, a kancelarka i njezino smanjeno izaslanstvo put do Argentine nastaviti linijskim letom preko Madrida.

„Njemačko izaslanstvo će se summitu G20 moći pridružiti najranije u petak navečer“, priopćeno je iz njemačke vlade.

Njemačka kancelarka bi na, rubu summita G20, trebala između ostalog razgovarati i s predsjednicima SAD-a, Kine te Rusije te se očekuje njezin angažman oko rješavanja sukoba s Ukrajinom.

Argentinska ministrica sigurnosti Patricia Bullrich najavila je „specijalnu operaciju“ kako bi njemačku kancelarku i vicekancelara Olafa Scholza što prije, iz 40km udaljene zračne luke, doveli u središte Buenos Airesa, gdje se održava summit.

Angela Merkel je nakon kvara vladinog zrakoplova i prisilnog slijetanja u Koeln bila prisiljena linijskim letom španjolske kompanije Iberia preko Madrida otputovati u Argentinu.

U krnjem izaslanstvu nije bilo mjesta za kancelarkinog supruga Joachima Sauera, koji je ostao u Berlinu.

Zrakoplov njemačkih zračnih snaga Konrad Adenauer je Airbus A340 i jedan je od dva interkontinentalna putnička zrakoplova kojima raspolaže flota Luftwaffe.

U četvrtak navečer, na letu Berlin-Buenos Aires, pilot zrakoplova u kojem se nalazila kancelarka i mnoštvo novinara je, zbog prekida komunikacijskog sustava iznad Nizozemske, okrenuo zrakoplov i prizemljio ga u zračnu luku Koeln/Bonn, gdje je kancelarka i provela noć.

Istodobno je zatajio i sustav za ispuštanje kerozina u slučaju prijevremenog slijetanja pa je zrakoplov zbog težine imao poteškoća pri slijetanju.

U posljednje vrijeme su se nagomilali problemi sa zračnom flotom Luftwaffe koja služi prijevozu članova vlade i visokih dužnosnika. Zbog kvara na istom zrakoplovu je i vicekancelar Olaf Scholz, koji se nalazio i na letu za Argentinu, prije nekoliko tjedana bio prisiljen iz Indonezije se vratiti redovnom linijom.

Prema svjedočenjima novinara koji su se noćas nalazili na letu za Argentinu, kancelarka je probleme sa zrakoplovom primila „smireno“.

Kako je priopćila Luftwaffe, posljednje tehničke probleme je uzrokovao kvar na jednom transformatoru. Početni medijski napisi o sabotaži na zrakoplovu su demantirani kao neutemeljeni.

„Niti u jednom trenutku nije postojala opasnost za putnike zrakoplova“, priopćeno je iz Luftwaffe.

Komentiraj