Merkel dočekuje dansku premijerku: Hoće li se opet tresti?

Bez obzira na tri javne drhtavice u nekoliko tjedana, njemačka kancelarka Angela Merkel nastavlja sa svojim gustim rasporedom i u četvrtak će primiti novu dansku premijerku Mette Frederiksen.

Merkel će primiti socijaldemokratsku političarku u podne s počasnom gardom ispred zgrade ‘kancelarije’ u njemačkom glavnom gradu.

Pošto su se drhtavice javile baš kada je primala strane državnike, dolazak danske premijerke u Berlin danas se očekuje s posebnom pozornošću usmjerenom na kancelarkino zdravlje.

Prva drhtavica primijećena je sredinom lipnja kada joj je dolazio novi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Merkel je tada rekla da je dehidrirala i da joj je bilo jako vruće.

Devet dana kasnije kancelarka se ponovno tresla kada je njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier imenovao Christine Lambrecht (SPD) za novu ministricu pravosuđa.

Poručila je tada da je to bilo psihološki jer se prisjetila prvog incidenta.

“Vjerujem da će ta reakcija proći kao što se i pojavila”, rekla je kancelarka.

Treći slučaj tremora zbio se jučer kada je pozdravljala finskog premijera Anttijaa Rinnea u Berlinu.

Kasnije je rekla da je dobro. “Ne trebate se brinuti”, uvjeravala je javnost.

Merkel će u nedjelju, na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, sudjelovati na tradicionalnoj vojnoj paradi u Parizu na francuski državni praznik, Pad Bastille.

Komentiraj