Njemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je u nedjelju navečer francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na “osvajanju jasne parlamentarne većine” po završetku nedjeljnih parlamentarnih izbora, objavio je na Twitter računu njezin glasnogovornik.

Angela Merkel izrazila je nadu “da će se nastaviti dobra suradnja (između Pariza i Berlina), na dobrobit Njemačke, Francuske i Europe”, napisao je kancelarkin glasnogovornik Steffen Seibert.

Koalicija  Macronove stranke Republika u pokretu (La Republique en marche-REM) i Demokratskog pokreta (MoDem) osvojila je na parlamentarnim izborima u nedjelju, prema prvim projekcijama rezultata agencije IPSOS-Sopra Steria, 355 mjesta u parlamentu od ukupno 577, ostvarivši tako apsolutnu većinu, objavili su francuski mediji.

Konzervativna koalicija predvođena republikancima osvojila je 125 mjesta, dok je socijalistička koalicija osvojila 49 mjesta.

Krajnje lijeva Nepokorena Francuska predsjedničkog kandidata Jeana-Luca Melenchona dobila je 19 mjesta, komunisti 11, a Nacionalna fronta Marine Le Pen 8 mjesta.

Komentiraj