Merkel: “Bit će teška zima, kontakte moramo smanjiti 75 posto”

“Susreti među ljudima moraju se uvelike smanjiti, i 75 posto. To je veliko smanjenje. Populističko umanjivanje opasnosti od koronavirusa je neodgovorno”, kazala je u današnjem govoru o koronakrizi pred Bundestagom njemačka kancelarka Angela Merkel.

Njemačka od ponedjeljka uvodi lockdown u kojemu će ostati otvorene tek škole i vrtići, kao i nužne službe. Dogovoreno je to na jučerašnjem sastanku Merkel i premijera saveznih država, a kancelarka je o krizi govorila danas pred parlamentom. Počela je opravdavajući nove mjere i lockdown i rekavši kako je pandemija test za cijelo društvo. “Pandemija je medicinski, ekonomski, društveni, politički i psihološki test. Moći ćemo ga proći samo uz solidarnost i volju da pomognemo jedni drugima”, rekla je.

“Naravno da je pandemija veliki izazov i za Europu. Vidimo kod naših susjeda kako se pandemija brzo razvija te stavlja zdravstvene sustave na test. Ipak, uvjerena sam da je EU sada spremnija za borbu protiv koronavirusa nego na proljeće. Europska suradnja je naročito važna kod nabave cjepiva kada ono bude spremno”, kazala je Merkel.

“Članice EU se sada koordiniraju i u vezi putovanja iz trećih zemalja. Večeras ću s predsjednikom Europskog vijeća Charlesa Michela i sa šefovima vlada sudjelovati u videokonferenciji u kojoj ćemo planirati buduće korake u ovoj krizi. Moramo pokazati da se EU umije nositi s pandemijom, u tom smislu se nalazimo u snažnom globalnom natjecanju”, dodala je Merkel.

“Nalazimo se u dramatičnoj situaciji koja nas sve pogađa. Bez iznimke. Tijekom prošlog tjedna došlo je do velikog skoka zaraženih, već sada se zdravstveni sustav nalazi na granici opterećenja, a praćenje lanca zaraze u nekim slučajevima postaje nemoguće”, dodaje.

“Iz ove situacije moramo brzo izaći. Mjere oko kojih smo se dogovorili su potrebne, razmjerne i predstavljaju odgovor na izazov. Hitno je potrebno da ponovno uspostavimo mogućnost praćenja lanca zaraze. Stoga je cilj mjera postići sistematično smanjenje kontakata među ljudima”, kaže.

Merkel su tijekom njenog govora u Bundestagu o novim mjerama vlade protiv širenja zaraze koronavirusom povicima prekidali zastupnici ekstremno desnog AfD-a (Alternativa za Njemačku), pa je morao intervenirati predsjedavajući Wolfgang Schäuble. Na kraju je ipak dobila aplauz većine zastupnika, a na kraju govora najavila nije krila kako stvari stoje. “Zima će biti teška. Njemačka se nalazi pred velikim izazovima. Sigurna sam da ih možemo savladati”, zaključila je Merkel.

Komentiraj