Južnoamerička trgovinska organizacija Mercosur suspendirao je u subotu na neodređeno vrijeme Venezuelu jačajući međunarodni pritisak na socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura da ukine novostvoreno zakonodavno supertijelo i obnovi demokraciju.

Ministri vanjskih poslova Argentine, Paragvaja, Urugvaja i Brazila objavili su odluku u Sao Paulu pozivajući Madura da oslobodi zatvorenike i odmah započne političku tranziciju.

“Kažemo: Prekinite s ovim! Dosta je smrti, dosta je represije. Nepodnošljivo je nanositi takve muke narodu”, rekao je nakon sastanka brazilski ministar vanjskih poslova Aloysio Ferreira.

Mercosur ne poznaje mjeru izbacivanja. Privremeno je suspendirao Venezuelu u prosincu zbog nepoštivanja normi bloka, a pooštrio je svoje stajalište nakon spornih izbora ustavotvorne skupštine u nedjelju i uhićenja nekolicine oporbenih čelnika.

Zemlje diljem svijeta osudile su izbore nazivajući ih nastojanjem Madura da neograničeno produlji svoju vlast.

Mada Venezuela ima najveće poznate rezerve nafte u svijetu, milijuni u toj zemlji trpe zbog nestašice hrane i goleme inflacije. U mjesecima protuvladinih nereda ubijeno je više od 120 ljudi.

Komentiraj