Mentalni poremećaji muče više od polovine izliječenih od Covida 19

Više od polovine izliječenih od Covida 19 pate od mentalnih poremećaja poput depresije i PTSP-a, objavljeno je u američkom časopisu “Brain, behaviour and immunity”.

Časopis je objavio rezutate studije s 402 osobe izliječene od Covida 19, koje su mjesec dana nakon bolničkog liječenja ispunile ponuđeni upitnik. Rezultati su pokazali kako je oko 56 posto ispitanika patilo od bar jednog mentalnog poremećaja: 28 posto ljudi od PTSP-a, 42 posto doživjelo je anksioznost, 31 posto depresiju, 20 posto je iskusilo simptome opsesivno kompulzivnog poremećaja, a 40 posto je mučila nesanica.

Mnogi su pacijenti prijavili psihičke ili neurološke nuspojave još tjednima i mjesecima nakon izlječenja, poput umora, zbunjenosti i promjena osobnosti. Znanstvenici sumnjaju da Covid 19 uzrokuje upale u mozgu, što može biti razlog takvim simptomima.

“Ako uzmemo u obzir alarmantan utjecaj ove infekcije na mentalno zdravlje, savjetujemo da je potrebno prioučavati psihopatologiju pacijenata kako bi se dijagnosticirao problem, liječio i pratio napredak, s ciljem olakšavanja teškog tereta koji donosi ova bolest“, kazali su autori studije.

Nedavna su istraživanja da je pandemija diljem svijeta uzrokovala porast mentalnih problema. Prema jednoj studiji provedenoj ovoga ljeta, 30 posto odraslih u Americi prijavilo je simptome depresije, a ako to usporedimo s brojkom od 6,6 posto prošle godine, jasno je koliko je situacija alarmantna. Prema statistikama, 2019. godine od anksioznosti patilo 8,2 posto ljudi, a ove godine ta se brojka popela na 36 posto.

“Kao psihijatru, najčešći pacijenti tijekom pandemije bile su mi zaposlene majke koje se pokušavaju nositi s punim radnim vremenom kod kuće te s brigom za obitelj u istim prostorijama“, izjavila je za NBC psihijatrica Susan Song. “Često su navodile probleme poput osjećaja nemira i manjka energije, poteškoća s fokusiranjem i kontroliranjem emocija. Izgubile su motivaciju i interes za hobijima, a pojavile su se i misli o smrti i smislu života“, kazala je Song.

Komentiraj