MEMORANDUM IZ DUBAIJA: “Ovo je skandalozno čak i za Bandićeve standarde”

Zastupnici lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Rada Borić i Tomislav Tomašević u ponedjeljak su komentirali memorandum koje je gradonačelnik Milan Bandić potpisao s investitorima iz Dubaija, kao i donošenje GUP-a.

“Nismo vidjeli memorandum. Druge udruge i pojedinci tražili su uvid u memorandum, ali nisu ga vidjeli. Time je, osim Zakona o pravu na pristup informacijama, prekršen i još jedan Zakon, Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Naime, gradonačelnik sukladno Zakonu nema pravo potpisivati ugovore vrijednije od milijun kuna, to mora odobriti skupština”, kazala je za N1 Rada Borić.

Tomašević je dodao kako su više puta tražili da se memorandum objavi, a dobili su odgovor kako nema namjere za objevljivanje jer je to neobvezujući dokument. “Mi smo za narednu sjednicu 4. rujna izglasali točku na kojoj će se raspravljati o memorandumu. Ovo je skandalozno čak i za Bandićeve standarde”, rekao je Tomašević.

Borić i Tomašević se slažu kako će podrška HDZ-a gradonačelniku Bandiću u Gradskoj skupštini biti neupitna. “O prijetnjama i ucjenama gradonačelnika ovisi većina HDZ-a u Saboru, tako da to nije upitno”, dodao je Tomašević.

Podsjetimo, dva mjeseca inzistiranja na tome da javnosti objavi ugovor potpisan a arapskim investitorima oko mega projekta Zagreb na Savi ili zagrebačkog Manhattana, rezultiralo je plodom. Memorandum potpisan s tvrtkom Eagle Hills, dan je na uvid ekipi RTL-a.

Na uvid su ga dobili pod budnim nadzorom Bandićeve pročelnice Mirke Jozić i odvjetnice.

Dokument je na 22 stranice i u njemu se u 20 članaka uređuju odnosi između Grada Zagreba i Eagle Hillsa. Zagreb je sklopio dogovor o povjerljivosti s investitorom pa tako taj dokument dosad nije vidio nitko, čak niti gradski zastupnici.

Komentiraj