Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da je njegova supruga Melania na granici s Meksikom u obilasku centra za djecu migranata nakon burnih reakcija javnosti zbog odvajanja djece od roditelja koji su ilegalno ušli u Sjedinjenje Države.

Melania Trump, koja je utjecala na svog supruga te je on u srijedu potpisao izvršnu uredbu kojom ukida odvajanje obitelji ilegalnih migranata, krenula je u četvrtak ujutro u Teksas.

U graničnom mjestu McAllen Prva dama susrela se s voditeljima centra i zahvalila im na “empatiji i njihovu trudu”, piše agencija dpa.

Pedesetpetero djece u dobi između 5 i 17 godina iz srednjoameričkih zemalja Honduras i El Salvador u tom je centru.

Samo šestero njih odvojeno je od roditelja, a ostali su stigli kao maloljetnici bez pratnje, kazali su dužnosnici na koje se poziva agencija dpa.

Centar je otvoren 2014. godine u zgradi koja je prethodno služila kao dom za starije i nemoćne.

Predsjednik Trump u srijedu je rekao da su se i njegova kći Ivanka i supruga Melania usprotivile politici razdvajanja obitelji.

“Ne sviđa nam se da su obitelji razdvojene”, rekao je Trump.

Put u Teksas najvažnije je pojavljivanje u javnosti Prve dame SAD-a nakon što se podvrgnula operaciji bubrega 14. svibnja.

Trump je u četvrtak objavio da je uputio savezne agencije da počnu spajati obitelji i djecu koji su bili razdvojeni na američko-meksičkoj granici pošto su ilegalno ušli u  zemlju, piše agencija Reuters. Dodaje da je to prvi korak u provedbi Trumpove izvršne uredbe protiv politike razdvajanja obitelji koja je potaknula lavinu kritika i osuda.

Komentiraj