Melania Trump neće posjetiti supruga u bolnici

U jeku kritika da američki predsjednik Donald Trump koji se zarazio covidom-19 izlaže agente tajnih službi mogućoj zarazi, mreža NBC je objavila da Melania Trump  neće posjetiti supruga zbog rizika za zdravlje osoblja, prenosi u ponedjeljak BBC.

“Ona ima covid”, rekao je neimenovani dužnosnik za NBC u subotu. “To bi izložilo agente koji bi je vozili i medicinsko osoblje koje bi je odvelo do njega”, rekao je.

Donald Trump je pak u nedjelju snimljen u automobilu u kojem su bile još dvije osobe kako se vozi pored svojih pristaša  koji su se okupili ispred bolnice Walter Reed.

Bijela kuća je branila odluku, kazavši da su poduzete “primjerene” mjere opreza. Međutim ostali, neki su liječnici rekli da su njegovim postupkom dovedeni u opasnost oni koji su putovali s predsjednikom.

Trump je u nedjelju navečer snimljen kako sa stražnjega sjedala crnoga automobila, s maskom na licu, maše pristašama okupljenima ispred vojne bolnice Walter Reed u predgrađu Washingtona. Za vrijeme vožnje, s njim su se u automobilu mogle vidjeti još dvije osobe.

Pacijenti kod kojih se utvrdi zaraza koronavirusom uglavnom moraju ostati 14 dana u karanteni, koliko je uobičajeno vrijeme inkubacije za koronavirus, kako ne bi zarazili druge osobe. Trump je pozitivan test na koronavirus dobio u četvrtak, no da je zaražen priopćeno je tek u petak ujutro.

Neposredno prije kratkog izlaska iz bolnice, Trump je na Twitteru objavio video u kojemu kaže da priprema “malo iznenađenje velikim domoljubima koji su se okupili na ulici”.

Glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere Trumpov izlazak iz bolnice opisao je kao “kratku vožnju u motoriziranoj povorci kako bi mahnuo pristašama” te je dodao da se Trump vrlo brzo vratio u bolnički apartman.

Deere je istaknuo da su “poduzete prikladne mjere opreza” prije vožnje kako bi se zaštitio predsjednik i oni koji ga podupiru. “Potez je odobrio liječnički tim”, dodao je.

Ubrzo su uslijedile kritike, među kojima i liječničke. “Svaka osoba u automobilu tijekom te potpuno nepotrebne predsjedničke vožnje sada mora na 14 dana u karantenu”, napisao je na Twitteru James Phillips, liječnik i profesor hitne medicine na Sveučilištu George Washington. “Mogli bi se razboljeti. Mogli bi umrijeti. Zbog političke predstave”, istaknuo je Phillips.

Komentiraj