Osmijehom za kamere u sjeni piramida, američka prva dama Melania Trump u subotu je u Egiptu završila afričku turneju koja je protekla u susretima sa školarcima i fotografiranju sa slonićima, daleko od političkog kasoa Washingtona, a u rijetkom obraćanju novinarima podržala je osporavanog kandidata za vrhovnog suca Bretta Kavanaugha.

Tijekom afričke turneje koja je bila predstavljena kao posjet diplomatskog i humanitarnog karaktera, prva dama pokušala je prikazati privlačnu stranu američke administracije. U utorak je turneju počela u Gani, a zatim je posjetila Malavi, zatim Keniju te u subotu Egipat.

U rijetkom obraćanju novinarima u subotu, Melania Trump je rekla da je svrha njezina putovanja bila pokazati svijetu da Sjedinjene Države pomažu afričkim zemljama.

Upitana da komentira posprdne Trumpove ocjene o siromašnoj srednjoameričkoj državi Haiti i afričkim zemljama, Melania je rekla da nije čula takve komentare. Priznala je da se ne slaže uvijek s komentarima svoga supruga, ali i ustvrdila  “imam vlastiti glas i vlastito mišljenje i vrlo mi je važno da kažem što mislim”.

Put prve dame odvijao se dok u Washingtonu traje žestoka politička rasprava nekoliko tjedana prije izbora sredinom mandata u Kongresu, gdje se republikanska većina treba u studenome suočiti s mogućnošću pobjede demokrata.

Na pitanje o Trumpovu kandidatu za vrhovnog suca, Brettu Kavanaughu, kojeg je nekoliko žena optužilo za seksualne napade, Melania Trump je rekla da ga smatra “visoko kvalificiranim”.

Profesorica političkih znanosti sa sveučilišta Virdžinije Jennifer Lawless rekla je da se put gospođe Trump odvijao u najboljem mogućem trenutku, iako je isplaniran prije izbijanja skandala Kavanaugh.

“To je najbolje što se Bijeloj kući moglo dogoditi”, zaključila je.

Melaniju Trump u Kairu su dočekali predsjednički par Abdel Fatah al-Sisi i njegova supruga  Entisar i u predsjedničkoj palači održala je sastanak s predsjednikom.

Inače izvrsni odnosi koje su Kairo i Washington uspostavili nakon sporazuma u Camp Davidu 1978., pogoršali su se nakon svrgavanja 2013. predsjendika Mohameda Mursija, koji je potekao iz stranke Muslimanska braća.  Tada je vojna američka pomoć Egiptu od 1,3 milijarde eura bila privremeno suspendirana u reakciji na represiju protiv Mursijevih pristaša i kršenja ljudskih prava.

Komentiraj