KATARINA ZLATEC

U Malinskoj na otoku Krku u četvrtak, 20. srpnja, bit će na rivi, u obalno-pješačkoj zoni, svečano otvoren tematski park skulptura s motivom glavonožaca (hobotnica, lignji, sipa) u povodu Dana Općine Malinska-Dubašnica. Taj zanimljivi projekt Parka glavonožaca, za koji je angažiran zagrebački akademski kipar Goran Cirkveni, pokrenut je na inicijativu načelnika Roberta Kraljića, nakon obnove parka u Malinskoj.

U izjavi za Nacional, Goran Cirkveni je pojasnio kako je došlo do te suradnje: „Godine 2015. završeni su radovi na obnovi parka u Malinskoj i stvorila se potreba za nekom konkretnom skulpturom. Kako sam već ranije dao lijevati neke radove u Ljevaonici umjetnina ALU-a, primjerice, skulpturu ‘Jato’ za multimedijalni prostor HNB-a u Jurišićevoj u Zagrebu pa skulpturu hobotnice 2006/07. za jednog hvarskog klijenta, tako je šef Ljevaonice ALU-a Željko Mačešić ponudio jednu moju “hobotnicu” izlivenu u bronci kao rješenje za potrebe novog parka. To je prepoznato i prihvaćeno od načelnika općine Malinska-Dubašnica Roberta Kraljića i došlo je do suradnje, odnosno, do realizacije tematskog Parka glavonožaca, koji je započet 2015., a završen 2017. godine.“ Uz skulpture će se postaviti još jedan pano sa zoološkim i morfološkim podacima o svakoj životinji i s tim će panoom park dobiti i potrebnu edukativnu dimenziju. Ujedno, to je i spomen glavonošcima koji su prehranjivali otočko stanovništvo, posebno u ratnim vremenima kad je izlov ribe na otvorenom moru bio zabranjen.

Te su tri skulpture već sada postale svojevrsna atrakcija, jer se turisti pred njima često fotografiraju, što sve pridonosi imidžu mjesta i otoka. „Mislim da je ovakva jedna umjetnička gesta potrebnija nego postavljati skulpture političko-povijesnog karaktera kojih Hrvatska stvarno ima napretek, a strancima ništa ne predstavljaju“, ističe kipar Goran Cirkveni.

Goran Cirkveni također je autor skulpture Nicka Cavea iz 2015. godine u tematskom parku skulptura rock’n’roll zvijezda 20. stoljeća u ulici Pavla Hatza 16 u Zagrebu.

Komentiraj

PREKOKATARINA ZLATEC
Podijeli objavu
Prethodni članakOTKRIĆE NACIONALA HBOR-ov novac namijenjen Zagreb montaži završio u Agrokoru?
Sljedeći članakNovak Đoković propušta nastavak sezone?
Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i urednica Diplomirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnovnu i srednju muzičku školu „Elly Bašić“ pohađala i završila u Zagrebu. Od 1995. objavljuje tekstove, kritike, intervjue i eseje o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi u stručnim časopisima i novinama. Od 2001.-2009. urednica za likovnu umjetnost i arhitekturu u časopisu „Vijenac“. Bila je pomoćna suradnica za likovnu umjetnost, arhitekturu i glazbu na „Hrvatskom enciklopedijskom rječniku“ (Novi liber, 2002). Suradnica je Nacionala od 2003.-2007. te od prosinca 2014.