MEKTIĆ “U BiH boravi oko dvije tisuće ilegalnih migranata”

HINA/ FENA/ Almir Razic

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić u utorak je ponovo ustvrdio kako je najveći dio od oko jedanaest tisuća ilegalnih migranata koji su od početka godine ušli u njegovu državu već napustio teritorij BiH i nastavio put ka Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije.

On je na konferenciji za novinstvo, održanoj u Banjoj Luci, kazao kako u BiH trenutačno boravi tek oko dvije tisuće ilegalnih migranata.

“U Bihaću je oko 700 tih ljudi, u Velikoj Kladuši isto toliko, u hotelu “Sedra” (kod Cazina) oko 200 i možda još neki manji broj u drugim mjestima i to je sve”, kazao je Mektić.

Prema tom izračunu ka Hrvatskoj je do sada uspjelo nastaviti put barem devet tisuća migranata, iako podaci hrvatskog MUP-a sugeriraju kako je ta brojka puno manja.

Na pitanje kako komentira ovakve razlike u procjenama, ministar Mektić u utorak je kazao kako su moguća samo dva odgovora: ili hrvatska policija sve te ilegalne migrante nije otkrila nakon prelaska granice ili ih jednostavno nije registrirala.

Kategoričan je u tvrdnji kako te tisuće migranata definitivno nisu u BiH, jer bi ih se negdje moralo vidjeti. “Gdje su ti ostali ljudi”, upitao je Mektić dodajući kako je svima jasno da nitko od migranata nije zainteresiran za ostanak u BiH, kao i da policijske agencije u toj zemlji imaju precizne podatke o broju “ilegalaca” koji su ušli u zemlju.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odbacio je u ponedjeljak izjave iz BiH da se osam tisuća migranata, kojih je manje u BiH, nalazi u Hrvatskoj te ustvrdio da broj nezakonitih prelazaka cijele granice, uključujući i onu sa Srbijom, ove godine iznosi ukupno 3200 osoba.

Bilježimo 26 posto povećanje broja nezakonitih prelazaka, pri čemu je još uvijek značajan dio na granici sa Srbijom, kazao je Božinović i dodao da hrvatska policija radi svoj posao u skladu sa zakonom i šengenskim pravilima, sve u cilju jačanja javnog reda, mira, sigurnosti i zaštite poretka za sve građane i goste Republike Hrvatske. Na pitanje novinara kako komentira da na području Drežnice građani često viđaju izbjeglice, Božinović je kazao da policija zaustavlja migrante na granici, te da ima i nekoliko ‘prstenova’ kojima prati i privodi eventualne krijumčare koji su u vezi s ilegalnim migrantima. Božinović je dodao da je ove godine broj procesuiranih krijumčara povećan za više od 70 posto.

Mektić optužuje vlasti RS za manipulacije

Mektić je istodobno vlasti u Republici Srpskoj, ali i medije pod njihovom kontrolom optužio da čine sve ne bi li stanje predstavili gorim nego što ono jest te kako pritom izmišljaju probleme koji ne postoje.

Kao primjer naveo je rasprave o navodnim pripremama za raspoređivanje policajaca iz Federacije BiH na granice prema Srbiji i Crnoj Gori radi boljeg nadzora granice i sprječavanja ilegalnih migracija.

Nakon što se pojavila takva informacija vlada RS i predsjednik entiteta Milorad Dodik reagirali su ratobornim izjavama kako ni pod koju cijenu neće dopustiti boravak federalnih policajaca na teritoriju RS te kako će to spriječiti “svim raspoloživim sredstvima”. “Svaki takav pokušaj bit će spriječen silom”, najavio je Dodik prošlog tjedna.

Ministar Mektić u utorak je kazao kako je riječ o izmišljenom problemu i medijskim manipulacijama utemeljenim na potpunim neistinama. Pojasnio je kako je vlada Federacije BiH dobronamjerno ponudila pomoć u zaštiti granice od ilegalnih migracija, a nikakva konačna odluka o tome nije donesena, no iz Banje Luke odmah je “pokrenuta haranga o navodnom ugrožavanju treritorijalnog integriteta RS”.

“Vlada RS izmisli problem, a onda donosi zaključke o tom navodnom problemu predstavljajući se braniteljem RS od neprijatelja i kolaboracionista”, ironično je ustvrdio Mektić.

Mektić, koji je ujedno istaknuti član Srpske demokratske stranke (SDS) i njen kandidat za zastupnika u parlamentu BiH na listopadskim izborima, također je kazao kako je zahvaljujući Dodikovoj vlasti RS danas puna lopovluka, kriminala i korupcije te da se uski krug političara enormno obogatio pa sada izmišljanjem nepostojećih problema nastoje mobilizirati biračko tijelo i po svaku cijenu nastoje ostati na vlasti.

“To su lopovi i prevaranti koji su izdali vlastiti narod”, kazao je Mektić.

Komentiraj