MEKTIĆ “Hrvatska prešla na ilegalne radnje, bit ćemo prinuđeni reagirati po cijenu konflikta”

U više navrata, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je tvrdio da hrvatska policija ulazi na teritoriju BiH kako bi vratili migrante, te da prilikom ulaska koriste oružje, javlja N1.

“Hrvatska je potpuno odustala od Sporazuma o readmisiji i prešla na ilegalne radnje. Za to postoje dokazi. Nećemo dozvoliti više povrijeđivanje teritorijalnog integriteta BiH. Bit ćemo prinuđeni reagirati po cijenu konflikta. To znači da ćemo stati na našu granicu. Ne damo ni jednoj stranoj vojnoj ili policijskoj sili ulazak unutar BiH. Koristeći Ustav i zakone BiH mi smo dužni zaštititi teritorijalni integritet. Mi smo na granici, ne možemo samo stajati i mirno gledati kako netko prolazi. Poručujem hrvatskoj strani: Zaustavit ćemo to po cijenu konflikta”, kazao je Mektić.

Kada je u pitanju Srbija, Mektić je naglasio da nisu zabilježeni njihovi prelasci granice na teritoriju BiH.

“Što se tiče istočnih susjeda, mi nemamo narušavanje teritorijalnog integriteta, događaju se ilegalne migracije, podstrekavaju se. Informacije o nasilju i primjeni sile dobivamo od migranta prije svega i nemamo primjedbe na postupanje srpskih i crnogorskih policajaca, ali imamo dokumentirane slučajeve teškog maltretiranja migranata od strane hrvatske policije”, navodi Mektić.

Dodao i to da je Hrvatska priznala da je postojao pushback tek nakon pritiska medija i drugih država.

Komentiraj