hina

MEKTIĆ DODIKU: “Nećemo ti sjahati s grbače dok ti ne sjašeš s grbače ovom narodu”

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je u četvrtak kako komplicirani državni ustroj BiH predstavlja zapreku koordinaciji rada i suradnje brojnih policijskih agencija na različitim razinama vlasti, no istodobno je istaknuo kako to ne smije biti razlog da se odustane od istraga i procesuiranja počinitelja kaznenih djela, uključujući tu i osobe poput predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Moja je poruka Dodiku: nećemo ti sjahati s grbače dok ti ne sjašeš s grbače ovom narodu”, kazao je Mektić na konferenciji za novinstvo u Istočnom Sarajevu.

Dodiku je poručio kako ga čeka zatvor, uz konstataciju kako aktualnog predsjednika RS od toga sada štiti samo neučinkovito pravosuđe. Da nije tako, tvrdi Mektić, Dodik bi do sada bio uhićen “pedeset puta”.

Mektić je na taj način ponovo komentirao tvrdnje koje je iznio Dodik, ali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kako su bosanskohercegovačke vlasti od onih u Srbiji navodno tražile Dodikovo uhićenje zbog “neke vile”.

Mektić je u četvrtak ponovo pojasnio kako nije bio u pitanju nikakav zahtjev za uhićenje, nego za pomoć u istrazi o tome na koji je način Dodik s osobnog računa u jednoj banci u BiH prebacio u beogradsku Komercijalnu banku 750 tisuća eura.

Vlasti u BiH sumnjaju kako je riječ o sumnjivoj transakciji koja je trebala poslužiti kao pokriće za promet gotovog novca kojim je Dodik u Beogradu kupio luksuznu vilu.

Beograd je u toj istrazi odbio sudjelovati, no Mektić je u četvrtak optužio i Tužiteljstvo BiH za pasivan odnos prema ovom slučaju.

Ranije tijekom dana on je pred zastupnicima u Domu naroda parlamenta BiH, koji su raspravljali o izvješću o stanju sigurnosti u BiH u 2017., kazao kako bi bilo nužno da iz državnog tužiteljstva napokon objasne što je s predmetom “Dodikove vile”, baš kao i s istragom o napadu na tadašnjeg srbijanskog premijera Vučića u Srebrenici 2015., za što do danas nitko nije procesuiran.

Mektić je upozorio i na to da policijske agencije u zemlji jednostavno ne izvještavaju Ministarstvo sigurnosti BiH o svom djelovanju, što su zastupnici ocijenili nedopustivim. Mektić ih je pozvao da stoga donesu zakone kojim će se za takvo ponašanje predvidjeti sankcije.

Zastupnik Sredoje Nović kazao je kako je zabrinjavajuće to što su, kako stoji u izvješću, prošle godine 23 osobe kazneno prijavljene zbog terorizma. Ministar Mektić suglasan je kako tu opasnost ne treba zanemarivati, no tvrdi da sigurnosne agencije kontroliraju tu prijetnju.

“Imamo ekstremizma i radikalizama i osoba za koje znamo da bi mogle počiniti neka kaznena djela, ali nadziremo te osobe. Ne možemo isključiti pokušaj terorističkih napada, ali u posljednje dvije godine ih nije bilo”, istaknuo je Mektić.

Komentiraj