Meksiko: Tradicionalni festival za Dan mrtvih uz mjere zaštite

Unsplash/Shiebi AL

Vlasti u Meksiku odredile su pravila za održavanje skorašnjeg festivalskog programa za Dan mrtvih u skladu s epidemiološkim mjerama, koje će štititi publiku i izvođače od mogućeg prijenosa zaraze koronavirusom.

Saznaje se kako će se u programu predstaviti i tradicionalna meksička predstava ‘La Llorona’, koja je nedavno imala modernu premijeru u poznatoj gradskoj četvrti u južnom dijelu Mexico Cityja. Zbog pandemije predstava je odgađana nekoliko mjeseci.

Glumica Nayeli Cortés je otkrila kako je predstava posvećena nestalim ženama u Meksiku. Ovaj slučaj je početkom godine pokrenuo veliki ulični prosvjed. Izvedba ‘La Llorone’ se osvrće i na sve preminule tijekom trajanja pandemije. Predstava će biti izvedena u dijelu grada Xochimilco, koji nosi naziv prema istoimenom jezeru, a 1987. godine je upisan na Popis mjesta svjetske baštine UNESCO-a.

Xochimilco je poznato turističko odredište. Posjetitelji se ovdje u širokim gondolama (trajineras) voze brojnim kanalima, koji su u doba vladavine drevnih Azteka bili dijelom sustava velikog vodovoda.

Očekuje se da će i druge južnoameričke države uskoro predstaviti barem dio svog tradicionalnog programa za Dan mrtvih.

Komentiraj