MEKSIKO Povjerenstvo za ljudska prava: Policija je smaknula 22 osobe i pokušala to zataškati

EPA/ULISES RUIZ BASURTO

Meksičko nacionalno povjerenstvo za ljudska prava (CNDH) optužilo je meksičku policiju za smaknuće 22 osobe. Ubojstva su se dogodila u racijama narkokartela prošle godine, prenosi BBC.

Na ranču u gradu Tanhuato, 15. svibnja prošle godine ubijen je jedan policajac i 42 osumnjičenika. Policija tvrdi da su uzvratili vatru, te da su djelovali u samoobrani, ali velik broj poginulih podigao je sumnju. CNDH tvrdi da je policija pokušala zataškati incident, što policija opovrgava. Vlada je objavila kako nije bilo povrede ljudskih prava u raciji na ranču.

“Vodio se rat između dva lokalna narkokartela, a ubijeni su članovi jednog od njih”, kaže Vlada. Policija je tijekom operacije koristila helikopter Black Hawk, a navodno su ispalili više od četiri tisuće metaka na ranč, a istraga je pokazala da je i helikoter pogođen.

U izvješću stoji da je petero osumnjičenika ubijeno u napadu helikoptera, 22 osobe su smaknute, a 15 ih je umrlo pod nerazjašnjenim okolnostima. Dva tijela spalila je policija, dva osumnjičenika mučena su u pritvoru, a policija je pomaknula tijela i oružje kako bi zataškala ubojstva.

“Istraga potvrđuje povrede ljudskih prava od strane javnih službenika i federalna policija”, rekao je predsjednik komisije Luis Raul Gonzales Perez. Predsjednik Nacionalne sigurnosti Meksika odbija te optužbe CNDH-a. “Upotreba oružja bila je potrebna i proporcioalna protiv stvarne agresije”, kazao je. Dodao je da su federalni policajci djelovali legitimno.

Komentiraj