Meksička vlada je u petak osudila “zastrašivanje i prijetnje” kojima se vrši pritisak na odluke tvrtka o ulaganju, uputivši neizravnu kritiku izabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu zbog njegovih protekcionističkih izjava.

U kratkom priopćenju u kojemu se ne spominje ime budućeg predsjednika Sjedinjenih Država, meksičko ministarstvo gospodarstva opetuje svoju “opredijeljenost za međunarodne kompanije” i spremnost da “jamči sigurnost” investicijskim projektima u Meksiku.

Meksiko “odlučno odbija svaki pokušaj da se zastrašivanjem i prijetnjama utječe na odluke kompanija o ulaganjima”, ističe se u priopćenju.

Trump je u predizbornoj kampanji u ime zaštite radnih mjesta u SAD-u redovito kritizirao planove tvornice Forda da preseli u Meksiko dio svojih pogona.

Najavljivao je da će, ako pobijedi, uvesti visoke uvozne carine Fordu i tvrtkama koje se budu preselile.

Trump koji 20. siječnja ulazi u Bijelu kuću, u utorak je jednako zaprijetio General Motorsu i Toyoti u četvrtak.

Meksiko, drugo po snazi latinoameričko gospodarstvo, potpisnik je Ugovora o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA).

Trump je u više navrata najavljivao da će tražiti promjenu tog ugovora i prijetio da će se SAD povući iz njega ako ne dobije bolje uvjete.

Komentiraj