Meksiko: Djela umjetnice Fride Kahlo predstavljena u multimedijskom formatu

Screenshot YouTube

Digitalna izložba u povodu 114. godišnjice rođenja meksičke slikarice Fride Kahlo predstavlja javnosti neke od najpoznatijih djela te umjetnice koja je bila daleko ispred svog vremena.

Na golemim ekranima na zidovima zgrade Frontón Mexico, sagrađene u stilu art deco u glavnome gradu Meksika, izmjenjuje se 26 djela slavne slikarice pružajući publici iznimno iskustvo kroz fuziju videosnimki, glazbe i interaktivnih elemenata.

Njezine slike poput “Dvije Fride” i “Slomljeni stup” (La columna rota) te slavni autoportreti nižu se projicirani na zidovima uz pratnju tradicionalne meksičke glazbe.

Cilj izložbe je “upoznati javnost s Fridinim slikama, koje su obišle svijet, učiniti ih intimnijima”, kazala je za agenciju AFP Mara de Anda, pranećakinja velike slikarice.

Tijekom 35 minuta posjetitelji sjede na tabureima i prate slike, kako bi uronili u bolan svijet umjetnice, a u interaktivnoj dvorani čitaju se pjesme i izvodi originalna glazba meksičkih izvođača. Ovo ipak nije prvi put da je djelo Fride Kahlo predstavljeno u modernijem izdanju. Godine 2018. Google Arts & Culture postavio je virtualnu izložbu “The Faces of Frida”, u kojoj su bila predstavljena njezina djela, ali i mišljenja kritike i virtualni posjeti.

“Frida je bila toliko avangardna i moderna da ovakav format savršeno odgovora u prikazu njezinadjela. Bila je žena ispred svog vremena”, kaže Mara de Anda.

Komentiraj