Meksiko četvrti u svijetu po broju umrlih od koronavirusa, pretekao Italiju

 

Broj umrlih od pandemije koronavirusa u Meksiku premašio je u nedjelju 35 tisuća, čime je ta latinoamerička zemlja na crnoj ljestvici pretekla Italiju, pokazuju izračuni Reutersa.

Meksiko je u nedjelju zabilježio 276 smrtnih slučajeva i 4.482 slučaja zaraze koronavirusom. Time je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 35.006 a broj potvrđenih slučajeva zaraze 299.750.

Italija ima 34.954 smrtna slučaja i 243.061 slučaj zaraze koronavirusom, podsjeća Reuters, što bi značilo da je Meksiko pretekao Italiju po broju umrlih od zaraze koronavirusom.

Prema podacima američkog sveučilišta Johns Hopkins, Meksiko ima 34.730 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Italija je po svemu sudeći obuzdala širenje virusa dok u Meksiku pandemija ne pokazuje znakove posustajanja, napominje Reuters.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je pak u nedjelju da pandemija u Meksiku “slabi”, prozivajući “konzervativne medije” koji po njemu uznemiruju javnost.

Kazao je da su ga prošlog tjedna izvijestili o situaciji s pandemijom i dodao da je optimist.

“Izvješće je pozitivno, dobro. Zaključak je da se pandemija stišava, da gubi na snazi”, istaknuo je Lopez Obrador u video-poruci.

Predsjednik je također izrazio podršku zamjeniku ministra zdravstva Hugu Lopezu-Gatellu kojem je povjerena zadaća suzbijanja pandemije a u posljednje vrijeme suočava se s kritikama.

Lopez-Gatell učestalo mijenja procjene broja umrlih od koronavirusa. Tako je u lipnju procijenio da bi do kraja listopada u Meksiku od koronavirusa moglo umrijeti do 35 tisuća ljudi. Početkom svibnja procijenio je da bi broj žrtava mogao dosegnuti 6.000.

Meksiko ima oko 120 milijuna stanovnika a po broju mrtvih na milijun stanovnika šesnaesti je u svijetu, navodi Reuters podatke tvrtke Statista.

Meksički dužnosnici upozoravaju da je s obzirom na ograničeno testiranje stvarni broj žrtava vjerojatno daleko veći. Reutersova analiza svibanjskih podataka iz mrtvačnica upućuje na zaključak da je više nego dvostruko veći od službenih brojki.

Najviše je ljudskih života virus do sada odnio u SAD-u, Brazilu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Komentiraj