Meksički predsjednik kaže da neće platiti za Trumpov zid, napravio usporedbu s Hitlerom

EPA/Jorge Nuñez

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto je rekao u ponedjeljak kako njegova zemlja neće platiti zid duž američko-meksičke granice koji je predložio Donald Trump koji se nada kandidaturi za Bijelu kuću i usporedio njegov “oštri ton” s usponom diktatora poput Hitlera i Benita Mussolinija.

Riječi Pene Nieta objavljene u listu Excelsior u ponedjeljak su među najkritičnijim do sada jednog stranog čelnika prema newyorškom milijarderu.

Nakon pokretanja kampanje Donald Trump je je više puta dao zajedljive izjave o ilegalnim imigratima, posebice Meksikancima kojih u SAD-u ima nekoliko milijuna. Trump je sada  favorit za republikanskog kandidata za predsjedničke izbore u studenome i optužio je Meksiko da šalje u Sjedinjene Države osobe koje stvaraju probleme.

“Meksikanci donose drogu. Donose kriminal. Oni su silovatelji”, izjavio je.

 

  • Milijarder je više puta obećao da će izgraditi divovski zid između Sjedinjenih Država i Meksika koji će naplatiti Meksiku, sa svrhom zaustavljanja ilegalne imigracije.

 

Upitan postoji li mogućnost da Meksiko plati zid ukoliko bi Trump postao predsjednik Pena Nieto je bio jasan. “Nema tog scenarija”, rekao je. “Moram reći da žalim zbog toga (plana) i dakako da se ne mogu suglasiti s ovim američkim političkim stajalištem”.

On je napao populizam Trumpove kampanje za koju je rekao da iznosi “vrlo laka, jednostavna rješenja za probleme koje očito nije lako riješiti”.

“Bilo je epizoda u ljudskoj povijesti, nažalost, gdje su ovi izrazi oštre retorike samo vodili kobnim situacijama u povijesti čovječanstva”, dodao je meksički predsjednik.

“Tako je Mussolini uspio, tako je Hitler uspio, oni su iskoristili stanje, možda problem, kroz koje je prolazilo čovječanstvo u to doba nakon gospodarske krize”.

“Osuđujem te izjave i protivnik sam takvih stajališta. Čini mi se da ona pogoršavaju odnose koje je Meksiko postigao sa Sjedinjenim Državama”, izjavio je Pena Nieto u razgovoru za dnevni list El Universal.

“Imam dojam da takve izjave dolaze iz nepoznavanja Meksika i velikog doprinosa Meksikanaca koji su odlučili potražiti sreću u nekoj drugoj zemlji”, dodao je.

Meksički predsjednik ipak tvrdi da njegova vlada pokušava uspostaviti “konstruktivni dijalog” s budućim predsjednikom Sjedinjenih Država.

Komentiraj